Köles!

Ma vettem kölest, nem tudom eddig miért nem...de nagyon örülök, hogy ma így döntöttem, mert nagyon finom.

Úgy készítettem el, mint a rizst. Picit megpirítottam olívaolajon, majd só, kis vegeta és sok víz.:)) Köretnek lesz ma a bazsalikomos csirke mellé.:)

Tudjátok régen úgy voltam vele, hogy ami egészséges az nem finom.
Tévedtem, annyi új ízt ismertem és szerettem meg az elmúlt 1-2 évben.
Életmódváltás ez vagy sem,
de sokkal egészségesebb és finomabb ételeket eszünk már így.

A legjobb lúgosító gabona

A köles legősibb termesztett gabonaféle Kínában már a rizs fogyasztása előtt fő élelem forrás volt. Németország területén már a Római birodalom idejében is termesztették.

Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát(a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.

A köles fehérje tartalma 10-15%. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

Igen sok kovasavat tartalmaz (későbbiekben még kifejtjük), továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

A szépítő gabona

A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya és a mezei zsurló.

Testsúlycsökkentő-, és karbantartó programoknál szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki. A magas koleszterinszint étrendi kezelésében a rostanyagok a koleszterin-felszívódás mértékének csökkentésében játszanak szerepet.

A test legtöbb pontját pozitívan befolyásoló kovasav

Kovasav tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb szövetei) szilárdságát is.

Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.

A köles táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.

Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az idegrendszerre.

Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.

A táplálkozás-tudományi szakemberek az egészséges táplálkozás alapelveit 12 pontban foglalták össze. Többek közt azt javasolják, hogy naponta 40-50g élelmi rostot fogyasszunk el, emiatt célszerű a kölest beépíteni mindennapi étrendünkbe.

A legtöbb embernek a kölesről csak a kása jut eszébe, pedig a köles igen változatosan elkészíthető, sokoldalúan beépíthető az étrendbe.

Miért jó a lúgosítani a szervezetünket?

Az általános, úgynevezett "korszerű" táplálkozás többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket tartalmaz. Ezekkel szemben a köles lúgosító hatású élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján.

Nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, túlzásba vitt fogyókúra, vagy tartós stressz következtében szervezetünk sav-bázis egyensúlya felborulhat. Az elsavasodás testünket arra kényszeríti, hogy a szükséges ásványi anyagokat - kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot - az egyes szövetekből, illetve a csontokból vonja ki. Ennek következménye lehet a népbetegségnek számító csontritkulás. Tekintettel arra, hogy a köles semleges vagy lúgosító hatású gabona, rendszeres fogyasztása elősegítheti az egyensúly helyreállítását.

A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.

Rendszeres fogyasztása a következő élettani hatásokkal járhat:

  • visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás következtében bomlik fel.
  • candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak
  • megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az öregedést
  • rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek
  • szabályozza a vércukorszintet
  • helyreállítja az emésztést
  • gyulladáscsökkentő
  • immunerősítő
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája

Forrás: http://www.joegeszseget.hu/?537,hantolt-koles

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény