2015. január 8., csütörtök

Zsírégető edzésnek...mi a legjobb?

Nagyon sokan fordulnak felém, azzal a kérdéssel, hogy számukra, kisebb vagy nagyobb túlsúllyal rendelkezőknek, mi lehet a legjobb mozgásforma, mit ajánlok?  


Nagyon fontos, hogy általában (nem mindenkire igaz, de általában) a többség, a túlsúlyból adódóan vagy éppen azért lett túlsúlyos, mert hosszú évek óta nem sportolt vagy még rosszabb, soha. Rengeteg DVD, videó és mozgásanyag van, de nagyon nem mindegy mivel kezdünk. Mindig célirányosan kell edzeni, tudnunk kell előre meghatározni a célunkat (erősödni szeretnénk vagy zsírt égetni, gyorsulni vagy robbanékonyabbnak lenni) és aszerint választani mozgást. Ez sokszor nehéz, tudom.

Most vegyünk a túlsúlyosokat, mert általában ők keresnek meg engem, mert nem tudják, hogy merre induljanak el.  Legyen szó 10 vagy 40 kg feleslegről, nagyon fontos, hogy a túlsúlyosoknál kiemelten fontos az ízületvédelem, mert a teher miatt, az ízületeik már eleve nagyon igénybe vannak véve. Fontos még, hogy számukra olyan mozgás kell, ami kardiálisan (pulzus, vérnyomás stb) követhető, nem gyors, hatékony és ami a legfontosabb, sikerélményt nyújt és látványos eredménnyel jár.

Sokan azt gondolják a futás mindenkinek jó. Ez nem így van. Nagy súlyfelesleggel többet ártunk, mint használunk. Különben a futást sem szabad „csak úgy” elkezdeni. Nagyon jó futótervek vannak az interneten, én is úgy kezdtem. Végül odáig jutottam, hogy hat hónap alatt lefutottam versenyen 8,2 kilométert. Én, aki soha nem szerettem futni, és nem is tudtam. De fontos, hogy nagyobb súlyfelesleg nélkül és már pár év rendszeres edzés után vágtam csak bele a futásba! 

Akiknek az első számú szempont a fogyás, azoknak a legjobb, a megfelelő pulzuson való gyaloglás.  Mit jelent ez tulajdonképpen?

Ez a fajta gyaloglás, nem olyan, mint, mikor a pároddal szerelmesen sétálsz vagy a babakocsit tolod (jelzem lehet babakocsit tolva is, csak akkor annak tempója kell, hogy legyen, többen futnak is babakocsival!). Ez a gyaloglás, gyorsgyaloglás és rád van szabva. 

Mit értek ez alatt? Meg kell találnod, hogy mi az a pulzus, az a jó pulzus, amin, ha gyalogolsz, akkor kb. 15 perc után izzadni kezdesz, de még tudsz beszélni, nem lihegsz és végig az edzésed során megfelelő oxigéned is van. Mert oxigénadósság esetén, már nem éri el a célját az edzésed, vagyis már nem zsírégető edzést csinálsz, nekünk pedig adott esetben ez a cél! Nagyon fontos, hogy a tényleges zsírégetés 30 perc után indul (ezt tartsd szem előtt!) így min. 60 percet kell ilyen módon gyalogolnod, heti 2-3-szor. Először menj ki 30 percet és mindig emeld egy kicsit, a lényeg, hogy pár alkalom után már rendszeresen, a min. 60 perc mozgás meglegyen!

Én ajánlom, ha teheted, vegyél magadnak egy pulzusmérő órát. Nem kell drágát venni, de legyen számodra is egy visszajelzés arról, hogy amit csinálsz, azt jól csinálod. Az órák kiszámolják neked általában súly, cm, nem, kor stb. alapján a pulzustartományokat és van, amelyik a zónákat is külön külön.

1-es zóna: Könnyű, aerob jellegű állapot, a legkedvezőbb állóképesség-fejlesztő tartomány. Fő energiaforrás a szervezet zsírtartalma, vagyis ilyenkor a legintenzívebb a zsírégetés. Nekünk adott esetben a gyorsgyaloglásnál erre van szükségünk első sorban.
2-es zóna: Közepes intenzitás. Ez az a tempó, amit a szervezet még hosszú ideig képes fenntartani. Ebben a tartományban még nincs jelentős tejsav-felhalmozódás az izmokban. Fejleszti az állóképességet és kitolja az anaerob küszöböt.
3-as zóna: Nagy intenzitású, kemény edzés, anaerob küszöb! (Az anaerob küszöb az az intenzitás, amikor a szervezet oxigénhiányos állapotba kerül, és tejsav halmozódik fel az izmokban.) Ebben a zónában csak rövid ideig képes az izom a hatékony anyagcserére. Ezt az állapotot kitolni, intervall - résztávos - edzésekkel lehet.

Pulzusérték kiszámolásának módszere:
220-életkor*0,65- ez az alja
220-életkor*0,85- ez a teteje.
Nálam: 29 éves vagyok, 124,1-162,3

De ez a számítás nem veszi figyelembe azt, hogy valaki sportolt vagy nem, jó az állóképessége vagy sem…csak a korát. Így ez egy hozzávetőleges szám. Semmitől több, de nagyon jó, ha van egy óránk is hozzá. Nekem Polar van, amiben van own zone, ami az aznapi szívösszehúzódásaimat veszi figyelembe, hogy mennyire vagyok fáradt vagy energikus és aszerint lövi be, hogy milyen pulzuson dolgozzak aznap. 
Nagyon szeretem, de nem olcsó!

Ha az én értékeimet nézzük, vagyis te is kiszámolod otthon magadnak, hogy az alja 124, teteje 162, akkor a zónáid így néznek ki:

1. zóna, amikor a zsírégetés a legintenzívebb: 
124-136 között (neked ez kell a gyaloglásnál)
2. zóna, állóképességet fejleszt:  
137-149 (még ez a tartomány se rossz nekünk)
3.  zóna, anaerob küszöb: 
150-162 (itt már más az edzés célja)

90% felett, vagyis 170 pulzus felett már maximális intenzitás, nagyon kemény edzést végzünk. Szélsőségesen nehéz edzés, csak kellő felkészülés mellett szabad végrehajtani.
Fentieket érdemes figyelembe venni a gyorsgyaloglásnál!

Amit még fontosnak tartok leírni, hogy nagyon fontos a jól megválasztott cipő. Nem kell a legdrágább, de ha gyaloglásra vagy futásra adjuk a fejünket ezen ne spóroljunk. De, mint mondtam, nem kell a legdrágább, de azért minőségi cipő legyen, hiszen, mit ér a sport, ha közben kárt teszünk magunknak  (ízületeinknek, bokánknak, térdünknek). Fontos a talaj minősége is, de sokan nem tudjuk megoldani, hogy füves, földes vagy arra megfelelő talajon edzünk, ezért itt jön újra elő a cipő fontossága!!! Öltözékünk legyen réteges, ha lehet olyan felsőben gyalogoljunk, ami légáteresztő.

Ami a mozgás helyességét illeti, fontos az egyenes tartás, tekintet előre néz, hosszú nyak, vállak lent.  Kezeid végig próbáld tested mellett behajlítva tartani és használni. Vagyis a karral végig dolgozunk, nem lógatjuk. Has behúzva, feszesen, köldök közelít a gerinchez. Fontos a gördülő talptechnika, mindig a sarok ér le először. És ne feledkezzünk meg a légzésről sem, orron be, szájon ki. Ezt gyakorolni kell, de fontos, hogy ne szoruljon be a levegő. 4 ütemen át beszív a levegő és 4 ütemen át kifúj. De ezt is érdemes személyre szabni, van akinek a 3 vagy 2 a megfelelő, érezni fogod.

Ha egyedül vagy hallgass közben zenét, sokan szeretik. Én nem, szeretem ha csend van körülöttem, mikor egyedül gyalogolok vagy futok. Persze teljesen más ha társasággal megyek, abban éppen az a jó, hogy beszélgetünk!

Remélem sikerült mindent összeszednem és ezzel segítem, támogatom azt, hogy gyalogolj és a későbbiekben akár fuss is. A lényeg mindig, okosan, szabályosan és lépésről-lépésre haladva. Így biztosan eléred a célod. Adj időt magadnak!!! A változás benned van…

2015. január 7., szerda

Edzések, programok.:)

Új edzés, új időpontban...


Már HETI 3 alkalommal Gerinc és stretching...


Egy jókedvű, vidám, mókás farsangi edzés...

Link: KATT!

És egy kő kemény 3 ÓRÁS MARATON...

Link: KATT!

2015. január 5., hétfő

Még egy kis segítség, így év elején...mi a megfelelő mozgás?

Egy ilyen kérdésre elég egyszerű a válasz, mindenkinek más a megfelelő. Ez természetesen függ a súlyunktól, edzettségi állapotunktól, edzésünk céljától és attól is, hogy milyen alakra, formára vágyunk.

Sokan összekeverik a különböző mozgásformákat. A zsírégető vagy aerob mozgás, hosszú ideig tartó, közepes intenzitású, megfelelő pulzuson végzett edzés, amikor oxigén jelenléte mellett végezzük a mozgást, nem fárad el az izom idő előtt és az edzés végén nem azt érezzük, hogy meghaltunk, hanem, hogy de jól esett és ömlik rólunk a víz. Ekkor tuti zsírt égettünk. Sokan azért nem végeznek szívesen zsírégető edzést, mert hosszú ideig, 60 percig illik csinálni és a végén nem halnak meg, másnap nincs olyan izomlázuk, hogy menni nem bírnak. Én mindig azt mondom a vendégeimnek, kell ilyen és olyan edzés is. Kell a zsírégető edzés, amivel célt értünk, adott esetben egy fogyókúra alatt és nem halunk bele, és néha kell egy keményebb edzés is. De, ha fogyni szeretnék, akkor az edzésünk nagyobb részét aerob edzés kell, hogy kitegye. Például: gyorsgyaloglás, lassú kocogás (nem nagy súlyfelesleggel), úszás, bicajozás, táncos-bokszos órák...de ezek mind hosszú ideig, megfelelő pulzussal.


Aerob edzés hatásai: erősíti az immunrendszerünket, ritkábban leszünk betegek és gyorsabban gyógyulunk meg, javítja szerveink és izmaink oxigén- és tápanyag ellátottságát, növeli oxigénfelvevő képességüket, gyorsítja az anyagcserét, a táplálék lebontását, hasznosítását, emésztését, a kiválasztást. Hozzájárul testsúlyunk optimalizálásához, testzsír-mennyiségünk csökkentéséhez. Az edzés közbeni verejtékezés elősegíti a méreganyagok távozását és megakadályozza lerakódásukat.

A cardio edzés, magasabb pulzusszámon, oxigén hiánya mellett, rövidebb ideig, inkább állóképességi edzés, amihez már kell egy alap edzettség. Fokozatosan felépítve, fejlesszük magunkat, így lesz a gyorsgyaloglásból futás, a heti 4 cardio edzésből csak kettő és a fennmaradó már más jellegű mozgás. De úgy gondolom, ha valakinek az első számú szempont a fogyás, annak aerob edzésre van szüksége és később lehet ezt színesíteni, fejleszteni, alakítani, jöhet az intervall például, ami a cardio edzés egyik verziója. Mikor már a testsúly csökken, ízületeket sem terheljük vele nagyon...stb...stb.

Intervall jellegű mozgások és erősítő edzések (20-30 perces erősítő, intervall, köredzések, stb.) azok, amik szintén hasznosak, de itt is nagyon fontos, hogy tudjuk mi a cél. Ha 70 kg-val kezdünk el életmódot váltani és szeretnénk fogyni mondjuk 5 kg-t, illetve a cél főként a  formálódás, akkor lehet kezdeni cardio-val,  intervall, erőnléti, stb. mozgásokat csinálni nagyobb arányban (kell is!!), de higgyétek el, emellett is fontos a zsírégető edzések.  Akkor lesz formás és tónusos a test!


Én nagyon szeretem az intervall jellegű edzéseket, a hatékonyságuk szerintem egyértelmű, megkérdőjelezhetetlen. Legyen az bármilyen erősítő edzés vagy futás, nagyon látványos és elég gyors eredményt hoz. De, nem akkor, ha még jelentős súlyfelesleg van rajtunk. Ha lement már jó pár kiló, akkor érdemes ezeket elővenni és a testünkből a legtöbbet kihozni.

Millió fajta edzés forma, módszer van. Én abban hiszek, okosan, odafigyelve kell kiválasztanunk, hogy nekünk mi a legjobb. Másra kell, hogy tornázzon egy 90 és egy 70 kg-s nő is. Más, ha valaki rendszeresen sportol és úgy 80 kg vagy ha, valaki még életében meg sem mozdult, a tesi órákon kívül, és úgy 80 kg.

Tartsuk szem előtt az adottságainkat is és válasszuk olyan módszert, ami hosszútávon segít nekünk a célunk elérésében! Vagyis, nem éri meg futni 100 kg-val, mert tönkre megy a bokánk, térdünk, csípőnk, az ízületeinket olyan szinten terheljük meg, amit most lehet nem érzünk, de 3-4 év múlva igencsak fogunk. Sokkal inkább megéri bicajozni, 60 percig, hosszan, azonos ütemben, pulzuskontrollal. Nemcsak jó aerob edzés, de rehablitációs mozgásnak is kiváló.


Én nagyon boldog és büszke vagyok, hogy sok embert sikerült rábeszélnem a gyorsgyaloglásra. Aki betartja és heti 3-szor gyalogol, mellette 1-2 szer más jellegű mozgás végez pulzuskontrollal, eddig nem panaszkodott. Fogyása mindig sikeres és tartós volt. Aki viszont nem szánt csak 20-25 percet rá, és nem szánt időt aerob edzésre (pedig a fő célja a zsírégetés lenne és ráadásul kezdő is), egy ideig fogyott, aztán megállt vagy hízni kezdett, hogy miért? Mert elkezdett izmot építeni, a zsír megmaradt, és bár formálódott, de a vágyott forma elmaradt.


 Fontos az egyensúly. Fontos, hogy ne csak belekapjunk mindenbe, hanem gondoljuk végig, mivel mit érhetünk el, és legfőképpen, mi a célunk! Én hiszem, hogy mindenki megtalálja a számára  megfelelő mozgást (ha utána néz, olvas, kérdez) és abban nem csak örömét leli, de sikerül vele elérnie a célját is. 

Merj nagyot álmodni...


...de akkor aszerint, tegyél is érte!!!

A célom nem az a bejegyzéssel, hogy bárkit lebeszéljek az intervall, erősítő és egyéb edzésekről, hisz nagyon fontos, a meglévő izom megtartása és a folyamatos izomfejlesztés is, csak azok szemét szeretném felnyitni, akik ilyen jellegű mozgással indítanak úgy, hogy 30-40 kg feleslegük van és nem értik vagy nem tudják, miért nem fogynak. Aerob mozgás kell kezdésnek, majd jöhet a cardio és ezzel együtt az intervall és mindenféle erősítő, állóképességi tréning! Hajrá!

(Köszönöm a bejegyzéshez Zelenij Linda szakmai tudását!)

2015. január 4., vasárnap

Amit fontosnak tartok leírni, így év elején...

Fogadjunk, hogy mindenki fogadalmat tett!:) Na nem mindenki, de a többség. Valahol ez már "természetes". Megfogadunk sok mindent és annak a fele nem teljesül. Ezért érdemes inkább célokat kitűzni, de ne sokat. Elérhető célokat, amiket elérve sikerélményünk lesz, ez generálja az újabb és újabb célokat, illetve azok elérését!

De, sok mindenre oda kell figyelni, adott esetben egy diétánál. Ne ugorjuk egyből fejest és kapkodjunk össze-vissza, majd adjuk fel idő előtt. Pár dolog, amit érdemes szem előtt tartani:

- úgy szeretne a többség lefogyni, hogy nem eszik. A legnagyobb hiba ebben van, illetve a ch mentes diétában. Ezzel a kettővel külön-külön és együtt pedig főleg, óriási nagy hibát követ el. Legfőképpen azért, mert lelassítja az anyagcseréjét, ami bekapcsolja a szervezet túlélő mechanizmusát (7 napon túl tartott rossz/ koplaló diétával bekapcsol!)és zsírraktározás kezdődik.

-  a legtöbb nő nem túltáplálkozik, hanem alul és ezért nem fogy. Több esetről is hallottam, akik 1000-1200 kalóriás étrendet követtek, mégsem fogytak. Ilyenkor kell növelni a kcal szükségletét a személynek, igen növelni, többet kell ennie. Mert enni kell!!!!!

-  A kulcs nem feltétlenül az 5 étkezésben van, sokkal inkább hogy 2-4 óránként kell enni, mert ekkor történik egy inzulin csúcs, amit ki kell elégíteni, így nem leszünk farkaséhesek sem és a szervezetünk is tudja végezni a dolgát.

- minden étkezés kiváltja, egy következő étkezés igényét az anyagcsere gyorsulásának irányába!

- ha valaki nem szeret reggelizni, mert nem éhes és emiatt ki akarja hagyni, azt tanácsolom, hogy mindenképpen vegye rá magát, mert 2-3 nap után megszokjuk és ezzel is gyorsítani tudjuk az anyagcserét. Aki reggel korgó gyomorral kel, annak nagyvalószínűséggel megfelelően gyors az anyagcseréje! Persze ezt sem lehet általánosítani!

- érdekesség még, a látvány illetve a valódi fogyás. A látvány fogyás az izomból történik, testzsír nő, kilók csökkenek. Általában fél év alatt vissza is jön. A valódi fogyás, testzsírból történik és 1 éven túl tartható. Ha valaki 3 évig megtartja az már kialakult életmódváltás és biztosan nem jön vissza.

- a ch a legfontosabb energiaforrásunk, testsejtjeink 90%!!!-a ch függő sejtek. Diétázok 50-55% a diétában szénhidrát kell, hogy legyen...nem mindegy milyen szénhidrátból.

- szénhidrát... ebből van energiánk, diéta 50-55% ch kell, hogy legyen, csak nem mindegy milyen. Egyszerű ch: hozzáadott cukor, finomított gyümölcscukor, fehérliszt...stb. Összetett ch: tk., rozs, hüvelyesek, élelmi rostok. Összetett ch-k, lassabban szívódnak fel, lassan emelik a vércukorszintet, vagyis később leszel éhes, egészségesebbek is, bár kcal-ban ugyan annyi van bennünk, de az nem baj. Egy megfelelően felépített diétába belefér. Például, a durum tészta azért jobb, mint a fehér, mert másfajta keményítő van benne, így lassabban szívódik fel illetve amilózt tartalmaz. 

- zsírok...nagyon fontosak! De az is fontos, hogy nem lehet az étrendnek több mint a 30%-a. Ebből max. 10% telített zsírsav: állati eredetű, tej, tojás, hús, hal, kókuszzsír, pálmazsír. Egyszeresen telítetlen 12-15%: olívaolaj, mogyoróolaj, repce. Többszörösen telítetlen 5-10%: omega 3 és 6, 40-45 g tonhal, 12-15 g mandula. Átlagos embernek (egészséges) 0,8-1 g/testsúly zsír kell egy napra... vagyis egy 70 kg-s embernek 70g! 

- fehérje...amiből néha még túl sokat is eszünk! Fehérje beépül: 46% izomzat, 9-10% csontok, a többi pedig, bőr, haj... Sokan azt hiszik, ha ch mentesen és fehérjedúsan táplálkoznak az jó, pedig nem. mert a fehérjedússág nem pótolja a ch fontosságát! Fogyókúra alatt 15-18% kell, hogy az étrendnek fehérje legyen! 20% felett már nem épül be természetesen a fehérje...ezt jó tudni!:) De, a fehérje nagyon fontos. Eltelít de nem hizlal, mert alapvetően nem raktározódik el zsírként. Az izmok, a szív, az agy, a vese is főként fehérjéből áll. Legtöbb étel tartalmaz fehérjét, egyik többet, másik kevesebbet. A baromfi, hal, tojás, tej a fehérjében leggazdagabb ételek, ezek “teljes értékű fehérjéket” tartalmaznak. De ezekből nem eszünk meg annyit, sőt van, aki egyáltalán nem fogyasztja ezeket. 

- fontos, hogy ne izomból fogyjunk, hanem zsírból. De egy adott edzésen nem csak zsírból való bontás van, hanem izomból is. A fehérje fogyasztása így különösen fontos edzés után. Biztosítja az izomépítéshez szükséges aminosavakat, amelyek a sérült szöveteket visszaépítik és tovább erősítik. Bevitele az izmok hidratálását is biztosítja.

Vagyis, enni kell, csak nem mindegy, hogy mit és főleg nem, hogy mennyit. Remélem tudtam picit segíteni nektek.:) BUÉK még egyszer.:)