Amit fontosnak tartok leírni, így év elején...

Fogadjunk, hogy mindenki fogadalmat tett!:) Na nem mindenki, de a többség. Valahol ez már "természetes". Megfogadunk sok mindent és annak a fele nem teljesül. Ezért érdemes inkább célokat kitűzni, de ne sokat. Elérhető célokat, amiket elérve sikerélményünk lesz, ez generálja az újabb és újabb célokat, illetve azok elérését!

De, sok mindenre oda kell figyelni, adott esetben egy diétánál. Ne ugorjuk egyből fejest és kapkodjunk össze-vissza, majd adjuk fel idő előtt. Pár dolog, amit érdemes szem előtt tartani:

- úgy szeretne a többség lefogyni, hogy nem eszik. A legnagyobb hiba ebben van, illetve a ch mentes diétában. Ezzel a kettővel külön-külön és együtt pedig főleg, óriási nagy hibát követ el. Legfőképpen azért, mert lelassítja az anyagcseréjét, ami bekapcsolja a szervezet túlélő mechanizmusát (7 napon túl tartott rossz/ koplaló diétával bekapcsol!)és zsírraktározás kezdődik.

-  a legtöbb nő nem túltáplálkozik, hanem alul és ezért nem fogy. Több esetről is hallottam, akik 1000-1200 kalóriás étrendet követtek, mégsem fogytak. Ilyenkor kell növelni a kcal szükségletét a személynek, igen növelni, többet kell ennie. Mert enni kell!!!!!

-  A kulcs nem feltétlenül az 5 étkezésben van, sokkal inkább hogy 2-4 óránként kell enni, mert ekkor történik egy inzulin csúcs, amit ki kell elégíteni, így nem leszünk farkaséhesek sem és a szervezetünk is tudja végezni a dolgát.

- minden étkezés kiváltja, egy következő étkezés igényét az anyagcsere gyorsulásának irányába!

- ha valaki nem szeret reggelizni, mert nem éhes és emiatt ki akarja hagyni, azt tanácsolom, hogy mindenképpen vegye rá magát, mert 2-3 nap után megszokjuk és ezzel is gyorsítani tudjuk az anyagcserét. Aki reggel korgó gyomorral kel, annak nagyvalószínűséggel megfelelően gyors az anyagcseréje! Persze ezt sem lehet általánosítani!

- érdekesség még, a látvány illetve a valódi fogyás. A látvány fogyás az izomból történik, testzsír nő, kilók csökkenek. Általában fél év alatt vissza is jön. A valódi fogyás, testzsírból történik és 1 éven túl tartható. Ha valaki 3 évig megtartja az már kialakult életmódváltás és biztosan nem jön vissza.

- a ch a legfontosabb energiaforrásunk, testsejtjeink 90%!!!-a ch függő sejtek. Diétázok 50-55% a diétában szénhidrát kell, hogy legyen...nem mindegy milyen szénhidrátból.

- szénhidrát... ebből van energiánk, diéta 50-55% ch kell, hogy legyen, csak nem mindegy milyen. Egyszerű ch: hozzáadott cukor, finomított gyümölcscukor, fehérliszt...stb. Összetett ch: tk., rozs, hüvelyesek, élelmi rostok. Összetett ch-k, lassabban szívódnak fel, lassan emelik a vércukorszintet, vagyis később leszel éhes, egészségesebbek is, bár kcal-ban ugyan annyi van bennünk, de az nem baj. Egy megfelelően felépített diétába belefér. Például, a durum tészta azért jobb, mint a fehér, mert másfajta keményítő van benne, így lassabban szívódik fel illetve amilózt tartalmaz. 

- zsírok...nagyon fontosak! De az is fontos, hogy nem lehet az étrendnek több mint a 30%-a. Ebből max. 10% telített zsírsav: állati eredetű, tej, tojás, hús, hal, kókuszzsír, pálmazsír. Egyszeresen telítetlen 12-15%: olívaolaj, mogyoróolaj, repce. Többszörösen telítetlen 5-10%: omega 3 és 6, 40-45 g tonhal, 12-15 g mandula. Átlagos embernek (egészséges) 0,8-1 g/testsúly zsír kell egy napra... vagyis egy 70 kg-s embernek 70g! 

- fehérje...amiből néha még túl sokat is eszünk! Fehérje beépül: 46% izomzat, 9-10% csontok, a többi pedig, bőr, haj... Sokan azt hiszik, ha ch mentesen és fehérjedúsan táplálkoznak az jó, pedig nem. mert a fehérjedússág nem pótolja a ch fontosságát! Fogyókúra alatt 15-18% kell, hogy az étrendnek fehérje legyen! 20% felett már nem épül be természetesen a fehérje...ezt jó tudni!:) De, a fehérje nagyon fontos. Eltelít de nem hizlal, mert alapvetően nem raktározódik el zsírként. Az izmok, a szív, az agy, a vese is főként fehérjéből áll. Legtöbb étel tartalmaz fehérjét, egyik többet, másik kevesebbet. A baromfi, hal, tojás, tej a fehérjében leggazdagabb ételek, ezek “teljes értékű fehérjéket” tartalmaznak. De ezekből nem eszünk meg annyit, sőt van, aki egyáltalán nem fogyasztja ezeket. 

- fontos, hogy ne izomból fogyjunk, hanem zsírból. De egy adott edzésen nem csak zsírból való bontás van, hanem izomból is. A fehérje fogyasztása így különösen fontos edzés után. Biztosítja az izomépítéshez szükséges aminosavakat, amelyek a sérült szöveteket visszaépítik és tovább erősítik. Bevitele az izmok hidratálását is biztosítja.

Vagyis, enni kell, csak nem mindegy, hogy mit és főleg nem, hogy mennyit. Remélem tudtam picit segíteni nektek.:) BUÉK még egyszer.:)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény