2015. május 22., péntek

Zsírégető edzés...mi is az pontosan?

Nagyon sokan fordulnak felém, azzal a kérdéssel, hogy számukra, kisebb vagy nagyobb túlsúllyal rendelkezőknek, mi lehet a legjobb mozgásforma, mit ajánlok?  


Nagyon fontos, hogy általában (nem mindenkire igaz, de általában) a többség, a túlsúlyból adódóan vagy éppen azért lett túlsúlyos, mert hosszú évek óta nem sportolt vagy még rosszabb, soha. Rengeteg DVD, videó és mozgásanyag van, de nagyon nem mindegy mivel kezdünk. Mindig célirányosan kell edzeni, tudnunk kell előre meghatározni a célunkat (erősödni szeretnénk vagy zsírt égetni, gyorsulni vagy robbanékonyabbnak lenni) és aszerint választani mozgást. Ez sokszor nehéz, tudom.

Most vegyünk a túlsúlyosokat, mert általában ők keresnek meg engem, mert nem tudják, hogy merre induljanak el.  Legyen szó 10 vagy 40 kg feleslegről, nagyon fontos, hogy a túlsúlyosoknál kiemelten fontos az ízületvédelem, mert a teher miatt, az ízületeik már eleve nagyon igénybe vannak véve. Fontos még, hogy számukra olyan mozgás kell, ami kardiálisan (pulzus, vérnyomás stb) követhető, nem gyors, hatékony és ami a legfontosabb, sikerélményt nyújt és látványos eredménnyel jár.

Sokan azt gondolják a futás mindenkinek jó. Ez nem így van. Nagy súlyfelesleggel többet ártunk, mint használunk. Különben a futást sem szabad „csak úgy” elkezdeni. Nagyon jó futótervek vannak az interneten, én is úgy kezdtem. Végül odáig jutottam, hogy hat hónap alatt lefutottam versenyen 8,2 kilométert. Én, aki soha nem szerettem futni, és nem is tudtam. De fontos, hogy nagyobb súlyfelesleg nélkül és már pár év rendszeres edzés után vágtam csak bele a futásba! 

Akiknek az első számú szempont a fogyás, azoknak a legjobb, a megfelelő pulzuson való gyaloglás.  Mit jelent ez tulajdonképpen?

Ez a fajta gyaloglás, nem olyan, mint, mikor a pároddal szerelmesen sétálsz vagy a babakocsit tolod (jelzem lehet babakocsit tolva is, csak akkor annak tempója kell, hogy legyen, többen futnak is babakocsival!). Ez a gyaloglás, gyorsgyaloglás és rád van szabva. 

Mit értek ez alatt? Meg kell találnod, hogy mi az a pulzus, az a jó pulzus, amin, ha gyalogolsz, akkor kb. 15 perc után izzadni kezdesz, de még tudsz beszélni, nem lihegsz és végig az edzésed során megfelelő oxigéned is van. Mert oxigénadósság esetén, már nem éri el a célját az edzésed, vagyis már nem zsírégető edzést csinálsz, nekünk pedig adott esetben ez a cél! Nagyon fontos, hogy a tényleges zsírégetés 30 perc után indul (ezt tartsd szem előtt!) így min. 60 percet kell ilyen módon gyalogolnod, heti 2-3-szor. Először menj ki 30 percet és mindig emeld egy kicsit, a lényeg, hogy pár alkalom után már rendszeresen, a min. 60 perc mozgás meglegyen!

Én ajánlom, ha teheted, vegyél magadnak egy pulzusmérő órát. Nem kell drágát venni, de legyen számodra is egy visszajelzés arról, hogy amit csinálsz, azt jól csinálod. Az órák kiszámolják neked általában súly, cm, nem, kor stb. alapján a pulzustartományokat és van, amelyik a zónákat is külön külön.

1-es zóna: Könnyű, aerob jellegű állapot, a legkedvezőbb állóképesség-fejlesztő tartomány. Fő energiaforrás a szervezet zsírtartalma, vagyis ilyenkor a legintenzívebb a zsírégetés. Nekünk adott esetben a gyorsgyaloglásnál erre van szükségünk első sorban.
2-es zóna: Közepes intenzitás. Ez az a tempó, amit a szervezet még hosszú ideig képes fenntartani. Ebben a tartományban még nincs jelentős tejsav-felhalmozódás az izmokban. Fejleszti az állóképességet és kitolja az anaerob küszöböt.
3-as zóna: Nagy intenzitású, kemény edzés, anaerob küszöb! (Az anaerob küszöb az az intenzitás, amikor a szervezet oxigénhiányos állapotba kerül, és tejsav halmozódik fel az izmokban.) Ebben a zónában csak rövid ideig képes az izom a hatékony anyagcserére. Ezt az állapotot kitolni, intervall - résztávos - edzésekkel lehet.

Pulzusérték kiszámolásának módszere:
220-életkor*0,65- ez az alja
220-életkor*0,85- ez a teteje.
Nálam: 29 éves vagyok, 124,1-162,3

De ez a számítás nem veszi figyelembe azt, hogy valaki sportolt vagy nem, jó az állóképessége vagy sem…csak a korát. Így ez egy hozzávetőleges szám. Semmitől több, de nagyon jó, ha van egy óránk is hozzá. Nekem Polar van, amiben van own zone, ami az aznapi szívösszehúzódásaimat veszi figyelembe, hogy mennyire vagyok fáradt vagy energikus és aszerint lövi be, hogy milyen pulzuson dolgozzak aznap. Nagyon szeretem, de nem olcsó!

Ha az én értékeimet nézzük, vagyis te is kiszámolod otthon magadnak, hogy az alja 124, teteje 162, akkor a zónáid így néznek ki:

1. zóna, amikor a zsírégetés a legintenzívebb: 
124-136 között (neked ez kell a gyaloglásnál)
2. zóna, állóképességet fejleszt:  
137-149 (még ez a tartomány se rossz nekünk)
3.  zóna, anaerob küszöb: 
150-162 (itt már más az edzés célja)

90% felett, vagyis 170 pulzus felett már maximális intenzitás, nagyon kemény edzést végzünk. Szélsőségesen nehéz edzés, csak kellő felkészülés mellett szabad végrehajtani.
Fentieket érdemes figyelembe venni a gyorsgyaloglásnál!

Amit még fontosnak tartok leírni, hogy nagyon fontos a jól megválasztott cipő. Nem kell a legdrágább, de ha gyaloglásra vagy futásra adjuk a fejünket ezen ne spóroljunk. De, mint mondtam, nem kell a legdrágább, de azért minőségi cipő legyen, hiszen, mit ér a sport, ha közben kárt teszünk magunknak  (ízületeinknek, bokánknak, térdünknek). Fontos a talaj minősége is, de sokan nem tudjuk megoldani, hogy füves, földes vagy arra megfelelő talajon edzünk, ezért itt jön újra elő a cipő fontossága!!! Öltözékünk legyen réteges, ha lehet olyan felsőben gyalogoljunk, ami légáteresztő.

Ami a mozgás helyességét illeti, fontos az egyenes tartás, tekintet előre néz, hosszú nyak, vállak lent.  Kezeid végig próbáld tested mellett behajlítva tartani és használni. Vagyis a karral végig dolgozunk, nem lógatjuk. Has behúzva, feszesen, köldök közelít a gerinchez. Fontos a gördülő talptechnika, mindig a sarok ér le először. És ne feledkezzünk meg a légzésről sem, orron be, szájon ki. Ezt gyakorolni kell, de fontos, hogy ne szoruljon be a levegő. 4 ütemen át beszív a levegő és 4 ütemen át kifúj. De ezt is érdemes személyre szabni, van akinek a 3 vagy 2 a megfelelő, érezni fogod.

Ha egyedül vagy hallgass közben zenét, sokan szeretik. Én nem, szeretem ha csend van körülöttem, mikor egyedül gyalogolok vagy futok. Persze teljesen más ha társasággal megyek, abban éppen az a jó, hogy beszélgetünk!

Remélem sikerült mindent összeszednem és ezzel segítem, támogatom azt, hogy gyalogolj és a későbbiekben akár fuss is. A lényeg mindig, okosan, szabályosan és lépésről-lépésre haladva. Így biztosan eléred a célod. Adj időt magadnak!!! A változás benned van…

Almásy Csilla - Gerinckoncepció írása...

"TUDTAD? 
Azt, hogy egy izom túlfeszül, több minden is okozhatja. Először is, vannak olyan izmok, amelyek szövettani felépítésükből és a testen való elhelyezkedésükből adódóan rövidülésre, zsugorodásra, túlfeszülésre hajlamosak. Ezeknek a nyújtására sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk, mert ha még nem is erősítjük őket külön gyakorlatokkal, akkor is feszessé válhatnak. 

A másik lehetőség, hogy valamely izom (A) nem kielégítő működése miatt, a vele szinergizmusban működő izom (B) átveszi a funkcióját. Mivel B izomnak van saját feladata is, mondhatjuk, hogy így két munkát lát el egyszerre: a sajátját + A izomét. Ennek egyértelmű eredménye B izom túlterhelése. Lássuk ezt egy konkrét példával! Nagyon gyakori probléma, hogy a comb hátulsó részén kábelszerűen feszesek az izmok. És hiába a sok nyújtás, nem akar az állapotuk változni, javulni. Sőt! Elég gyakori ilyenkor a sportoló hamstring-szakadása. Érdemes ilyenkor körülnézni a környező izmoknál! 

A comb hajlító izmai, a hamstringek (B) szinergizmusban állnak a nagyfarizommal (A). A csípő ízület feszítésében (láb hátra emelésében) segítik azt. Ha a nagyfarizom (A) valamiért nem működik megfelelően, akkor a hamstringek (B) kénytelenek besegíteni neki, ami előbb-utóbb a hamstringek (B) túlfeszüléséhez fog vezetni. És akkor hiába a sok nyújtás, nem fog helyreállni a rend, mivel állandóan helyettesíteniük kell a nagyfarizmot. Ez az eset áll fenn, ha a nagyfarizom valami miatt túl gyenge. Ez lehet azért, mert a) alapból egy gyengülésre hajlamos izom (elüljük szegényt rendesen), b) a csípő előtti csípőhaljító izmok megrövidülnek (rövidülésre hajlamosak amúgy is és a sok üléstől meg is szokott rövidülni). Ha ez utóbbi történik, akkor a csípőhajlítók túlzott előre húzása miatt a nagyfarizom gátlás alá kerül és nem tud megfelelően működni (még ha feszes, kemény fenékről is van szó!). Ilyenkor egy megoldás van: jönnek a hamstringek (B) és kisegítik a nagyfarizmot (A). Nos, ilyenkor tényleg hiábavaló a hamstringek (B) stretchingje, mert újra és újra be fognak feszülni a túlmunka miatt. 

Megoldás: 
1. A csípőhajlító izmok nyújtása 
2. Nagyfarizom erősítése (lehetőleg a hamstringek kizárásával) 
3. Hamstringek nyújtása 

2015. május 20., szerda

Lassan 6 éve...

És minden percére emlékszem, hogy mennyire szomorú voltam, elkeseredett.:( Mennyire szerettem volna, hogy azt a nőt lássam a tükörbe, aki lenni szeretnék. Az ember soha nem elégedett, de én most azt mondhatom nektek, nagyjából mostanra megérett a dolog és én boldog vagyok így, ahogy vagyok. 

Sokat tettem érte és teszek is nap, mint nap. Elfogadtam a határaimat, a képességeimet, amit adott a természet és azt is, amit nem. És bizony vannak dolgok, amin tudunk változtatni és vannak, amiken nem. Én azt mondom, ha lehetőségünk van, akkor, amin tudunk, azon változtassunk, mert azáltal magabiztosabbak és teljesebbek leszünk!

Magunkból kell a legtöbbet kihoznunk, nem másokra hasonlítani, ezt kell megértenünk, elültetnünk magunkban. Ha ezt elfogadjuk és megteszünk mindent, ami tőlünk csak telik, akkor igenis megtaláljuk a boldogságunkat, a lelki békénket és elfogadjuk magunkat. Szeretni kell magunkat, egészséges kereteken belül, de nem szabad mindig sanyargatni a testünket és a lelkünket. 

Nekem évekbe telt, mire ezt felépítettem...és azon leszek, hogy továbbfejlesszem önmagam és segítsek mindenkinek, aki bizalmat szavaz nekem.:)


2015. május 19., kedd

Hamburger a'la Nonó

Szeretem a hamburgert, de főleg a retrot, sok zöldséggel, finom husival, és puffancs zsemlében.Tegnap megkívántam és sok sok receptet elolvasva, megszületett a saját készítésű husim és puffancsom.:)


Husi elkészítése (7 db húshoz)

40 dkg darált marhahús
1 nagyobb fej hagyma 
3 gerezd fokhagyma 
1 tk. só
ízlés szerint bors 
1 M-es tojás
pici pirospaprika

Először pucoljuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd nagyobb darabokra vágva tegyük az aprítóba a hússal együtt. Sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá egy tojássárgáját és a ketchupot. Kezdjük el összedolgozni az alapot.  A szép húspogácsa titka, hogy sütés előtt hűtőben kell tartani, így megőrzi a formáját még sütés közben is. Mielőtt neki kezdünk, vágjunk ki tenyérnyi lapokat sütőpapírból. Minden húspogácsa közé teszünk egyet belőle. A húsból először formáljunk adagokat (nekem egy pogánya nagyjából 5 dkg lett). Tenyerünk között nyomjuk szét laposra, majd ujjainkkal alakítsuk ki a hamburgerhús formáját. Egymásra pakolva, papírral elválasztva tegyük hűtőbe 1 órára. Még jobb, ha lezárható dobozba téve hűtjük, így az illatokat nem engedjük szabadjára.

Puffancs elkészítése: (6 db zsemléhez)

200 g DW ch 50% liszt
140 g tönköly fehérliszt
34 g eritrit
34 g kókuszzsír
2 tojás sárgája
30 g expressz élesztő
1 tk. só
165g 1,5%-os tej

Először is összegyúrjuk a hozzávalókat és 20 percet pihentetjük. Ezután újra gyúrjuk és 5 felé szedjük a tésztát (nekem darabonként 105-107 g lettek). A kis halmokat sütőpapírra helyezzük, formázzuk, tojással kenjük és még kelesztjük 40 percet. Az idő leteltével újra kenjük, ha szeretnénk szórjunk rá szezámmagot és előmelegített sütőben, 190 fokon, 13-15 percig sütjük.

Szívből ajánlom elkészíteni!:)

Még nyersen...


Sül a husi...


Belevaló zöldségek...


Szépséges zsemlék születtek...


és az isteni hambi...Glutén, élesztő és tejmentes zsemlévelZsemle recept: 
10 dkg darált mandula 
 10 dkg nyílgyökérliszt 
 3 ek. útifű maghéj 
 1 tk. szódabikarbóna 
 1 ek. citromlé 
 4 tojás fehérje 
 1,5 dl langyos víz 
 3 ek. kókuszolaj 
 szezámmag a zsemlék tetejének szórásához
recept innen: Paleotthon.

Piskóta tekercs Nonó módra


A legegyszerűbb és legfinibb süti a világon...csak két dologra kell figyelni: nagy tepsi méret (vékony tészta kell) és melegen feltekerni!

Hozzávalók:

4 tojásos piskótához:
4 M-es tojás
4 evk. eritrit
2 evk. DW 50% ch liszt
1 evk. zabpehelyliszt
1 evk. tönköly fehérliszt

kb. 5 evk. diabetikus lekvár (bármilyen)

A piskótát elkészítem. Én egy tálban szoktam, Anyukámtól így tanultam, mindig szépen feljön, tökéletes lesz. A fehérjét kemény habbá verem, abba bele az édesítő, sárgája és a robotgépet 1-es fokozatra téve, lassan adagolom hozzá a lisztet. Ezt 190 fokon előmelegített sütőben, NAGY tepsibe (sütőpapír) teszem (nem kell vastag piskóta) és 10 percet sütöm. 
Majmég MELEGEN lehúzom róla a sütőpapírt, megkenem a lekvárral és feltekerem, így hagyom kihűlni. Így nem törik meg a piskóta.:)
Jó étvágyat hozzá!

2015. május 18., hétfő

Kefires-epres kevert sütemény

Gyors és nagyon finom...


Hozzávalók:
300 g kefir
50 g olívaolaj
150 g eritrit
4 tojás 
ízlés szerint vanília aroma
400 g liszt (nálam rizsliszt és DW zero 6 keverve)  
1 csomag sütőpor 
csipet só 
kb. 300 g eper

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A 4 tojást kikeverjük az eritrittel és a vaníliával. Hozzáadjuk a kefirt és az olajat. Beleszitáljuk a sütőporos, sóval ízesített lisztet, és csomómentesre keverjük. A tepsit kibélelünk sütőpapírral, eloszlatjuk benne a masszát. Megszórjuk a eperrel, és 35-40 percig sütjük. Darált eritrittel megszórva tálaljuk. Nagy adag, nekem 21 kockám lett.


Jó étvágyat kívánok!

2015. május 17., vasárnap

Gofri a'la Nonó

Egy szuper vasárnapi uzsonna a családnak...Hozzávalók (kb. 16-17 db-hoz)
3 db tojás 
50 g kókuszzsír
100 g eritrit
1 tk. vanília aroma
5 dl 1,5% tej
200 g zabpehelyliszt
200 g DW 50 % szénhidrát csökk. liszt
1 tk. sütőpor 

Elkészítés: A tojásokat kikeverjük az eritrittel, aromával, majd hozzáadjuk az olvasztott zsírt, a tejet és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a liszteket és a sütőport, majd csomómentesre keverjük. Végül gofrisütőben kisütjük.Jó étvágyat kívánok!