Érdekesség!

Szeretnék áttérni a természetes édesítőkre. Lisztet is elég keveset használok már, főzelékeket, stb. is keményítővel "rántom", de a cukrot szeretném már elkerülni. Bőven elég ami a mindennapi ételeinkben benne van: Joghurt, vagy csoki, fagyi, keksz. de ha sütök, vagy főzök, szeretnék természetes édesítőt használni. És szeretném ha Ádus is ezzel inná a teát stb...

Két dolgon gondolkozok: Stevia vagy Nyírfacukor...

Drágább sokkal mint a cukor, de ami szerintem nagyon fontos:

Stevia

Stevia egy csodálatos növény, melyet évszázadok óta használnak édesítésre és gyógyításra. A Stevia, mint étrendkiegészítő serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, szabályozza szervezetünk vércukor-szintjét, rendszeresen fogyasztva sokkal ritkábban tapasztalunk fáradékonyságot (a jól ismert délutáni hullámvölgyet, amikor sokan egy-egy sütemény, csokoládé vagy édesség után nyúlnak). Egyéb hatásaik között emlegetik a szellemi frissességet, a jobb emésztést, a nyugodtabb alvást, a fekélyek és horzsolások gyorsabb gyógyulását, sőt a vérnyomás-ingadozások enyhülését is.

Figyelemre méltó a Stevia növény határozott gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő tulajdonsága, amely remekül alkalmassá teszi különböző bőrproblémák, kelések, acne, kivörösödések, lábgomba kezelésére is.

Cikk: http://jegeskave.hu/cikkek/2010/02/14/stevia-termeszetes-edesitoszer


Nyírfacukor:

A nyírfacukor egy újfajta kristálycukor, egy olyan természetes cukorféle, mely íz, édesítő érték, illetve felhasználás szempontjából szinte teljesen megegyezik a hagyományos cukorrépából vagy cukornádból készült kristálycukorral. Az egészségre gyakorolt hatását számtalan tudományos teszt és tanulmány igazolja.

A nyírfacukor ugyanúgy néz ki és ugyanúgy használható, mint a hagyományos cukor, ugyanakkor mintegy 40%-al kevesebb kalóriát tartalmaz. Számos, szervezetre gyakorolt jótékony hatása van: nem hizlal, nem savasítja a szervezetet, antibakteriális hatású, segíti az emésztést, nem rontja a fogakat, így cukorbetegek, fogyókúrázók, terhességi diabéteszben, csontritkulásban szenvedők, valamint fogszuvasodással küzdő gyerekek és felnőttek egyaránt használhatják.


További jótékony hatások
1. Lúgosító, méregtelenítő hatás:
A szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítása és fenntartása lényeges eleme az egészséges életmódnak. Az enyhén lúgos nyírfacukor a teljes emésztési ciklus folyamán kifejti jótékony hatását és lúgosítja szervezetünket.
Az európai lakosság több mint 8%-a szenved különböző mértékű székrekedéstől. Ez nemcsak az immunrendszert gyengítheti, de számos egyéb betegséghez is vezethet. A nyírfacukor természetes módon fokozza a bélműködést, gátolja a székrekedést, amivel segíti a lerakódások, salakanyagok kiürülését, elősegítve szervezetünk méregtelenítését.

2. Hatékonyság gombás fertőzések, Candida esetén:
A Candida gomba egyfajta élesztőgomba, ami természetes módon is jelen van szervezetünkben. Erős antibiotikumok, stressz, dohányzás, túlzott cukorfogyasztás, fogamzásgátló tabletta hosszú távú szedése előidézhet egy olyan állapotot, melyben ezek a gombák túlzottan elszaporodnak, számos betegséget okozva.

A nyírfacukor, ellentétben a Candidát tápláló hagyományos cukorral, nem nyújt táptalajt ennek a gombának. Egy 1975-ös finn kísérlet bizonyítja, hogy a különböző Candida Albicans törzsekhez folyamatosan 5% nyírfacukrot adagolva, szaporodásuk nagymértékben lelassult. Tehát, Candida kúrán lévők is korlátlanul fogyaszthatják.

3. Jótékony hatás a bakteriális megbetegedéseknél:
A természetes nyírfacukor számos baktériumtörzsnek egyáltalán nem nyújt táptalajt, így bizonyítottan képes megvédeni bennünket a már említett fogromlástól, csökkenteni a húgyúti fertőzések, a felső légúti betegségek, az asztma tüneteit. Megakadályozza, hogy a baktériumok túlnyomó része megtapadjon az orrüreg szöveteiben, így hatásos segítség az orrmelléküreg gyulladása ellen. Mindennapi használata 40%-kal csökkenti a középfülgyulladás gyakoriságát. Enyhébb lefolyású betegségekben a nyírfacukor még az antibiotikumot is helyettesítheti.

4. Kollagén termelés fokozása, B vitamin felszívódásának elősegítése:
A bőr rugalmasságát a kollagén nevű fehérje biztosítja. A kor előrehaladtával a kollagén egyre merevebb lesz, veszít nedvességtartalmából, és a folyamat következtében a bőr elvékonyodik, ráncossá válik. A nyírfacukor fokozza szervezetünk kollagén termelését és fiatalítja, rugalmasabbá teszi a már meglévő kollagént. Elősegíti a B vitamin felszívódását is, ami köztudottan javítja a bőr, haj és köröm állapotát, kondícióját.

(Forrás: nyirfacukor.hu)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény