Esti: 24 hetes testsúlycsökkentő csoport lényege!

Egy 24 hetes testsúlycsökkentő csoportba járok egyrészt fogyózóként, másrészt orvosként segítőszerepben ha kérdés van. A csoporton tematika szerint vesszünk át mindenféle fogyással-súllyal-életmóddal-lelkiekkel kapcsolatos dolgot. Vannak benne fogyásra vonatkozó tanácsok, módszerek, jó szokások, kis viselkedés terápia, önismeret. Alább mindent megírok, kérdezni ér: :)

1. és nagyon fontos dolog. A fogyással objektív szempontból 3 dolog változik: kisebb méretű ruhatár, egészségesség, jobb mozgáskultúra. A többi dolog mint önbizalom, és egyebek egyéntől függenek, és max másodlagos következmények. Nem várhatóak el a fogyástól. Mindenki elmondta, hogy neki mik a motivációi és megnéztük hogy reálisak-e, ill elég erősek-e. (én vizuális típus vagyok, uh elképzeltem magam nyáron pátos ruhában csinosan. Ez lebeg a szemem előtt, mert konkrét és egyszerűen tudok rá emlékezni)

2. kitöltöttünk egy négyrészes táblázatot, amiben a négy rész ez volt: lefogyás előnye, lefogyás hátránya, NEM lefogyás előny, NEM lefogyás hátránya. Ez azért fontos, mert ha van vmi nagy erő ami a NEM lefogyásban előny, akkor nem fogsz kitartani. (pl kifogás a kövérség, lustaság lehet, lehet enni és nem érdekel, zsír védőpajzs stb...)

3. az egész alapja: A kalóriaszámolós TÁPLÁLKOZÁSI NAPLÓ :) részei oszloponként: idő mikor ettél, elfogy étel/ital, kalória, * mező ----> tegyél bele csillagot, ha nem akartad megenni, hol, kivel, megjegyzés ----> jól esett, reggeli, bűntudatom volt utána stb...

Ez azért fontos, mert a szokásaid is kiderülnek, hogy mikor eszel sokat, egyedül-e... ha tudod utána könnyebb változtatni. :)
A cél napi kalória 1200-1500. Hetente 400 kalóriát kell lefelé menni a kezdőértékről, (az első héten csak írtuk, hogy mennyit ettünk, és így kijött úgy 2500 kcal, ez kellett hetente csökkenteni) így nem olyan kegyetlen a dolog. :)

Ha megvolt a célérték, lehetett már figyelni a mozgásra és a kaja összetételére. Evésben nem voltak tiltott dolgok, csak olyan h lefekvés előtt 3 órával már ne egyél...
Azt mondták, h az a tapasztalat, hogy aki rendesen vezeti, az fog hosszú távon is fogyni.

4. szokások: hetente választottunk 1-1 új szokást amit fel akartunk venni az új életmódba. (1 szokás rögződés úgy 4 hét!!!) A legtöbb életmódváltás azon bukik el, hogy mindent egyszerre változtatsz meg, és nem bírod betartani, max ha napi 24 órában ezzel foglalkozol.

jó szokások pl: minden evés előtt 1 pohár víz, vacsi után fogmosás, bevásárlólista

5. mozgás: érdemes másnaponta legalább 30 percet mozogni. De ők nem az edzőtermi izzadásra, hanem az aktívabb életmódra helyezték a hangsúlyt. Mint például a lépcsőn gyalog lemenni, sétálni 1 buszmegállót, ilyesmik.

6. össze kellett írni, h ki mit szeret csinálni, milyen hobbija/örömforrása van az evésen kívül. Ha ezeket elhagyta, akkor érdemes visszahozni őket az életébe. (én pl azóta kézműveskedem megint :) )

7. napi 2-3 l folyadék (víz, üres tea)

ezeken túl, még volt sok apróság, de a lényeg ez. Remélem segíteni fog. Ha bármire még kíváncsiak vagytok, írhattok Nonónak is, de nekem is az eszter.rosta@gmail.com-ra!

Esti anno írt nekem, hogy jár ebbe a csoportba, ezért kértem meg, foglalja nekem, nekünk össze a lényegét, ezúton is köszönöm, szerintem sokaknak segít ezzel!:)))

Megjegyzések

  1. Kedves Nono!
    Köszönet ezért a cikkért, nagy segítség ez minden fogyni vágyó számára!
    Bár már jó ideje olvasgatlak, de csak pár napja kezdtem a testsúlycsökkentést! Nagyon sok erőt ad a naplód, példaértékű a kitartásod,az emberekhez való pozitív hozzáállásod és egyáltalán, amit véghezvittél.Kívánok neked nagyon jó egészséget, vigyázz magadra, s neveld ugyanolyan szépen, s jó anyai megérzéssel jövendőbeli gyermekedet, mint ahogy az most Amival teszed!
    Üdv: Kismazsi

    VálaszTörlés
  2. Viselkedésterápiás testsúlycsökkentő csoport volt, amire én jártam, de szerintem ugyanaz lehetett a leírtak alapján. Én tulajdonképpen az egészet imádtam, abszolút sikerélmény volt, csak akkortól volt baj, miután vége lett. De most hogy 32. napja csinálom nagyon sokat segítenek az ott tanultak, mindig hálás leszek nekik a tanultakért.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény