Futásssssssssssssss!:)

Megvan a futópad.:) Kölcsön kaptuk, de nagyon szuper kis gép.:)

Úgy döntöttünk, hosszas kutakodás, olvasgatás után Ádussal, hogy a pulzustartományukat figyelembe véve, fogunk edzeni a gépen, vettünk hozzá övet, mert ez a legjobb cardió mozgás. Aztán majd idővel már futunk is. Most a cél a fogyás, zsírégetés, aztán majd az állóképesség növelés lesz.:))

40-60, később 90 perceket kell edzenem a gépem úgy, hogy a pulzusom
116-136 között legyen, vagyis olyan 125-130 környékén kell tartani.:)
Amit a gép majd intéz is nekem, ha kell lassít, ha kell gyorsít majd.:)

Ezt találtam:

Ha intenzív mozgást végzünk, például gyorsan, teljes erőbedobással futunk, a mozgás egész ideje alatt megmarad a szénhidrátból történő energianyerés, és nagy valószínűséggel még azelőtt elfáradunk, mielőtt ebben változás állhatna be.

Közepesen intenzív mozgás, például kocogás, kerékpározás esetén azonban mikor nagyjából elfogy a raktározott szénhidrát mennyisége, a szervezet átáll a dominánsan zsírból történő energianyerésre.
Ehhez azonban legalább negyven perc közepes intenzitású aerob mozgásra van szükség.

Miért zsírégető a futás, és miért nem az a súlyzózás? A titok nyitja a pulzusszám.
Minden mozgás megemeli a nyugalmi pulzust, ám mindegyik más mértékben. A súlyzózás kevéssé intenzív mozgás, és ugyan elfáradnak az izmaink, de a pulzust nem emeli meg jelentős mértékben. A kocogás annyira viszi fel a pulzusszámot, hogy épp ideális legyen a zsírégetéshez, míg ha teljes erőbedobással futunk, aerobikozunk vagy kerékpározunk, pulzusunk olyan tartományba emelkedik, ahol már az állóképesség fejlődése dominál.

Létezik egy úgynevezett zsírégető pulzustartomány; ha fogyás a célunk, ideális esetben a mozgás közben mért pulzusnak ebbe a tartományba kell esnie.
(Pulzusméréshez választhatjuk azt a megoldást, hogy tizenöt másodpercig számoljuk a pulzusunkat a nyakunkon vagy a csuklónkon mérve, ám hatékonyabb, ha speciális pulzusmérő órát használunk.)

Ha 220-ból kivonjuk az életkorunkat, megkapjuk a maximális pulzusértéket.

A zsírégető pulzustartomány körülbelül a maximális pulzus 60-70 százaléka. Ezt az átlagos értéket egy személyi edző szakértő segítségével vagy egy jó minőségű pulzusmérő órával könnyedén pontosíthatjuk.

Első zóna: a maximális pulzus 50-60%-a (tehát, ha Ön 35 éves, akkor 220-35=180*0,5 illetve 0,6=92,5-108. Ezt nevezik a regenerációs pulzustartománynak. Ebben a zónában már jelentősen megnő az oxigén felhasználás, javul a keringési rendszer állapota. Akkor válassza ezt a zónát a pulzuskontrollált edzéshez, ha éppen most kezd el újra sportolni, ha idősebb és nem mozog túl gyakran, vagy ha nem teljesen egészséges a keringési rendszere.

Második zóna: a maximális pulzus 60-70 százaléka, ez az ideális zsírégetés zónája, nagyon sokan épp azért vásárolnak elliptikus gépeket, szobakerékpárokat vagy lépcsőzőgépet, mert szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegüktől, éppen ezért valószínűleg ez a leggyakrabban alkalmazott pulzustartomány a cardio gépeken. A zsírégetés 20 perc után indul be, ezért hosszabb edzésidőkre van szükség.

Harmadik zóna: ez az aerob zóna, ami a maximális pulzus 70-80 százaléka. Az állóképességét ebben a tartományban fejlesztheti legjobban, illetve nagyon jó hatással van a szívre és a tüdőre. Növeli a fittséget, ajánlott mindenkinek, aki egészséges, és nem most kezdett el sportolni. A második zónánál kisebb mértékben, de itt is történik zsírégetés.

Negyedik zóna: más néven anaerob zóna, ami a maximális pulzus 80-90 százaléka. Ha egy jó, általános kondíciót szeretne elérni, ahhoz bőven elég a harmadik zónában edzeni, az anaerob zónában végzett edzés már igen komoly teljesítménynek számít. Ebben a tartományban az izmoknak szükséges oxigént nem tudjuk a légzéssel pótolni, és tejsav halmozódik fel bennük. Viszont ebben a zónában a szervezet hozzászokik a megterhelésekhez, és nagyobb teljesítményekre lesz képes. Kezdőknek, „kocasportolóknak” nem ajánlott.

Ötödik zóna: a maximális pulzus 90-100%-a, más néven ez a vörös zóna. Idősebbeknek, „hobbiedzést” folytatóknak szigorúan tilos ebben a tartományban dolgozniuk, ez már a hivatásos sportolók zónája, és nekik is csak a versenyekre történő felkészülés hajrájában.

Források: trendfitness.hu és fitness-index.hu

Én kiszámoltam: úgy jött ki ez a 116-136-os pulzusszám és a második zónás edzést, később a harmadikat szeretném csinálni!:)))

Hajrá mindenkinek!!!:)

Megjegyzések

  1. De jó Neked Nonó! Én is úgy szeretnék futni. Biztos hatásos lesz, meglesz az eredménye. Hajrá, hajrá! :)

    VálaszTörlés
  2. De jó! Én is szeretnék egy futógépet, de panelben azt hiszem egy kicsit hangos lenne. :(

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény