Beszéljünk a mozgásról...

Mióta elkezdtem a sulit, nagyon megváltozott a nézőpontom a sporttal kapcsolatban. A mozgás iránti szeretet megmaradt, sőt, nőttön nő, de megváltozott valami bennem. Szerintem jó irányba...

Te milyen tornákat szeretsz? Mennyit tornázol? Élvezed? Utána mit érzel, másnap mit érzel? Érdekes kérdések...

Az elmúlt 3,5 év alatt teljesen megváltozott a sporttal való viszonyom. A semmihez képest, most már rendszeres sportolok, amit élvezek...

Kezdtem anno 98 kg-val Norbi: Duci tréning, majd 85-86 kg körül hozzá vettem Norbi: Kickbox és Réka 20 perces tornáit. Majd elkezdtem szemezgetni Czanic Balázs, Tatarek Rezső, Béres Alexandra tornáival, de igazán nem tetszett, helyenként még unalmasnak is találtam. Már csak Réka kemény tornáit toltam. Szerettem, hogy 20 perc alatt széthajtom magam és érzem, hogy tettem valamit. És eredménye is volt, ráadásul látványos, szépen fogytam, formálódtam is. Majd jöttek a cardió dance órák mellé, előtte hastánc is volt. 

Aztán megismerkedtem Péntek Enikő tornáival (ekkor más súlytartáson voltam). Szintén nagyon tetszettek. Lendületes, kemény gyakorlatok, másnap brutális izomláz. Mellette beficcent néha egy kis spinning vagy futás...így voltam én...

Aztán elhatároztam elkezdem a sulit, mert bennem volt valami hiány, de nem tudtam mi. Vágytam az elméleti és a gyakorlati tudásra nagyon. És már most, a tanfolyam felénél azt érzem, meg is kaptam egy nagy részét ennek a vágyott tudásnak. (köszönet ezért Gáspár Katának).

Egyrészről szuper érzés, mikor a hozzám írt levelekre (mozgás, mit lehet erősíteni, mit nem, hova mennyit stb.) már kezdek tudni érdemben válaszolni.:)
Másrészről rájöttem, nem szabad csak hajtani, hiszem egy testünk van, egy szívünk, azért mozogjunk első sorban, hogy egészségesek legyünk és fittek. Fontos a külső, de a legfontosabb az egészség.

Igazából már hónapok óta fáj a bal karom, mintha a csont maga fájna a felkarom közepén, már uh-n keresztül mindenhol voltam, minden tökéletes. Egyre inkább azt érzem, itt az ideje a kemény edzések után megtanulni megfelelően nyújtani, regenerálódni. Nem figyeltem úgy érzem megfelelően a testemre.

Sokaknál látom, olvasom, hogy napi 60-90-120 perceket tornáznak, keményen csinálják, de 2-3 hónap alatt belefásulnak, mert a testnek más is kell, nem csak hajtás!

Igazából ezért született ez a bejegyzés, mert ma Enikő popsi és belsőcomb torna után erre tornáztam:

Bizony, Béres A. merthogy rájöttem időközben, hogy Ő nem unalmas, sőt...tökéletesen kivitelezett gyakorlatai vannak, amik megfelelően terhelnek és nyújtanak. Nem szakadsz meg, de mégis fejlődsz és ez a lényeg, szerintem.

Én azt mondom minden mozgás kell, kell a cardió, az aerob, az alakformálás, az intervall, a köredzés, a box, a súlyokkal történő edzés és minden más is, de kell a gerinctorna, a mélyizomtorna, a megfelelő nyújtás, a pihenés is. 

Nekem a hetem úgy néz ki, hogy hétfő dupla órára készülök, kedd dupla óra, szerda dupla órára készülök, csütörtök dupla óra, pénteken, ha tehetem órát látogatok, hétvégén pedig egy nap pihi, másik nap torna DVD-re. Ma nem jutottam el órát látogatni (adott esetben az időjárás miatt, mint ma), akkor itthon tornázok, mint ma is, hétvégén Béres Alexandra torna lesz...

Szóval egy szó mint száz, megtanultam, hogy egy testünk van, ezt most belém verték, okosan és bizony szépen felépített módon szabad csak edzeni. Én nagyon szeretném a tudásomat minden alkalommal a velem tornázóknak átadni. 

Sokat jelent nekem, hogy vannak, aki bíznak bennem és eljönnek, hogy együtt "gyakoroljunk", segítenek nekem napról napra fejlődni és magamhoz képest jobbnak lenni. Ezúton is köszönöm azoknak, akik vagy a kezdetektől vagy közben becsatlakozva, de ott vannak és keményen csinálják mindig velem a NonóFitness-t
...mert bizony mozogni tényleg jó!:)

Megjegyzések

  1. Szia Nono,

    én régebben spinningre és has-láb-popsira jártam a MOM-ba. Aztán elkezdtem tornázni Rékára. Utána jött egy hosszú szünet. Egészen most január 2-ig (na jó, volt, hogy mozogtam közben is...), amikor elkezdtem megint Rékát, de nem tetszett már annyira. Akkor megtaláltam Péntek Enikőt, de azt nem bírom még annyira. Ekkor jött Leslie Sansone. És szépen lassan elkezdtem egyre többet bírni. Most már ott tartok, hogy lassan váltogatni fogom PE-t és Lesliet, sőt, szépen lassan emelni fogom az edzés mennyiségét is.

    Hát én így csinálom :)

    VálaszTörlés
  2. Ja és még annyi, hogy heti 5 nap mozgás, 2 nap pihenővel. Most egyenlőre napi 20 perc az adag, de az elején még 5 perc is alig ment...

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Már nagyon régóta olvaslak, de most úgy érzem hozzá kell szólnom!!!
    Én is magyar edzőkkel kezdtem, nálam sokáig Béres A. volt a nyerő, aztán Czanik is bejött, végül Réka, Enikő és rengeteg külföldi edző tornáját kipróbáltam még, szerintem meg sem tudom számolni, hogy mennyit. Többször megcsináltam az Insanity-t is, Jillian-re is sokat tornáztam, és végül kicsit belefáradtam az egészbe, mert úgy éreztem egy idő után, hogy nem igazán tudnak újat mutatni. Hat éve nyomom a videóra tornázást, és rájöttem, hogy a lényeg nálam a változatosság, és mindig új kihívás keresése. Kb. 4-5 éve kipróbáltam a hatha jóga órát is, de abbamaradt, mert kevesen jártunk... Nyáron pedig műtöttek és nem emelhettem egy darabig, ezért nekiálltam jógázni, mert emlékeztem rá, hogy régen milyen jól esett, és most úgy érzem megérkeztem... A nyújtásról ez jutott eszembe, most, hogy írtad... A jóga nekem már életem végéig tartó mozgás lesz, mert bevallom őszintén a sok ugrálást az ízületeim nem igazán szeretik. Kb. heti 4-6-szor mozgok (ebből 1 súlyzós vagy kardió, a többi jóga). Fél év alatt olyan hajlékonyságot értem el, amit álmodni sem mertem volna, és olyan jól érzem magam! Ja, és mire jógázok? Az internetről fellelhető oldalakról, és youtube-ról.

    VálaszTörlés
  4. Bogi bizony valahol el kell kezdeni, nagyon szépen haladsz.:)

    Vandy a jóga engem is vonz és a gerinctorna is egyre jobban.:) Bizony kell ez is, nem csak a hajti pajti.:)

    VálaszTörlés
  5. Itt érdemes nézelődni, hátha kedvet kapsz:)
    http://www.doyogawithme.com/

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény