D VITAMIN...

Őszinte leszek, folyamatosan szedek vitaminokat, mert sajnos már nem tudsz olyan sokoldalúan étkezni, hogy minden vitamin megfelelő mennyiségben bekerüljön a szervezetedbe, szerintem.


Eddig a C vitamint, magnéziumot mindennap, kálcium-cink, omega 3-6-9 heti 2-3-szor szedtem. De mostanába egyre többet olvasok a D vitaminról és nagyon sok igazságot látok és érzek magamon is belőle. Így elkezdtem szedni...főleg így télen, bizony szükségét érzem. A Lányaimnak születésük óta adom, valahogy nálunk felnőtteknél elmarad...pedig hiba!

A D vitaminról:
"A vitamin egyik legfontosabb szerepe a vér kalciumszintjének optimalizálásban, s ezen keresztül csontrendszerünk integritásának megőrzésében van: a kalciumionok felszívódását elősegíti a bélben, a vesében pedig „visszatartja” őket, és emellett részt vesz a csontépülés folyamatában. Éppen emiatt, hiánya esetén zavar keletkezik a fenti mechanizmusokban, a vér kalciumszintje csökkenni kezd, a csontok felpuhulnak, deformálódhatnak, törékenységük fokozódhat." 

Diéta, immunrendszer, depresszió és a D vitamin:
"Gondolta volna, hogy fogyókúra esetén a leadott kilók száma arányos lehet a szervezet D vitamin-szintjével? Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a magasabb D-vitamin szint (megfelelő diéta esetén) pozitív irányba befolyásolja fogyás mértékét. Mint minden vitaminnál, a D-vitamin esetén is megfigyelhető, hogy immunrendszerünk hatékonyabban képes fellépni az egyes kórokozók ellen, ha nem szenved hiányt. Már csak ezért is érdemes az őszi-téli szezon idején, a légúti fertőző megbetegedések „szezonjában” naponta feltölteni D-vitamin raktárunkra. Kevesek előtt ismert a tény, hogy a D vitamin hiányának igenis hatása van bizonyos daganattípusok (emlő, vastagbél, prosztata, petefészek tumor) kialakulására, illetve már kialakult tumor esetén a vitaminhiányos állapot kedvezőtlen irányba befolyásolja az alkalmazott terápia eredményességét, ezáltal rontva a túlélési statisztikát is. Ennek a pontos mechanizmusa még nem teljesen tisztázott, egyes feltételezések szerint a D-vitaminnak a sejtek közti kommunikációban van szerepe. Hiányában ez a kommunikáció sérül, ami egy idő múlva a sejtek szabályozatlanná váló osztódásához, daganatos elburjánzásához vezet. Egyes tanulmányokban szóba került már a vitamin depresszióban kifejtett jótékony hatása is, ami szinté az őszi-téli borongós időben történő utánpótlást indikálhatja. Idősebb korban a bőrben történő D3-vitaminszintézis, és a vese átalakító kapacitása csökken, emiatt náluk gyakrabban jöhet létre kifejezett hiányállapot."


Ami még fontos lehet:
A d-vitamin szerepet játszik a testtömeg szabályozásában, így az elhízást is befolyásolhatja az alacsony D-vitamin szérum szint!
 Az édesanyák (várandós, szoptatós) a megfelelő D-vitamin szint fenntartásával gyermekük asztmás és allergiás megbetegedéseit előzhetik meg. Továbbá védettség szerezhető a későbbi allergiák ellen (ekcéma, pikkelysömör, stb.)!

Szedjünk D vitamint, fontos!:)

Forrás: http://dvitamint.hu/d-vitamin-hatasa/#ixzz2r1281GAD

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény