Quinoa...

Ismeritek, szeretitek? Én ezzel helyettesítettem ma a rizst a husim mellé és nagyon ízlett...továbbá:

Miért érdemes quinoát enni? 


A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó, legtáplálóbb gabona, nem hiába tartották az inkák a „Magok Anyjának”. Rengeteg fontos vitamint tartalmaz: B-vitaminokat (B1, B2, B3), C-, E-vitamint és ß–karotint. (Ez utóbbi három fontos antioxidáns, tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához, ezért sportolók számára különösen ajánlható, valamint a daganatmegelőző étrendnek is hasznos összetevője is lehet.) 
Az ásványi anyagok közül különösen gazdag magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, illetve foszforban és cinket is tartalmaz. Ezzel a magas ásványi anyag tartalmával jó pár gabonafélét túlszárnyal (búza, árpa, zab, rizs). 
Lassan lebomló szénhidrátforrás, sok rosttal. 
Cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, fogyókúrázók, kismamák, idősek számára is javasolható. Méregtelenítő kúrák nagyszerű alkotóeleme lehet, ha belevágsz a májméregtelenítő kúrába ne felejts el beszerezni egy adagot! 
Minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Igen figyelemreméltó a lizin, cisztin és metionin tartalma. Fehérjetartalma 13,3-15,2%. Összehasonlításul a rizs fehérjetartalma 7,4 %, a búzáé pedig 11,7 %. Vegetáriánusoknak, vegánoknak különösen ajánlott, bátran helyettesíthetőek vele az állati fehérjék. 
Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják. 
Lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló. Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze.

Szerintem elég pozitív indokok, hogy kipróbáld te is, ha eddig még nem tetted meg.:)

Megjegyzések

  1. Én utoljára Aldiban láttam 800 forintért 400 grammost, szerintem ott volt eddig legjobb áron. Igazából nem is gabona, hanem álgabona, mert "a paraj és a cékla családjába sorolható a növény".
    Én szeretem (kukoricával, borsóval köretnek is, levesbe tészta helyett stb.), és másik ilyen gabona még ami nagyon bejön, az a köles.

    VálaszTörlés
  2. A forrást mindig fel kell tüntetni, hogy honnan ollózod ezt, különben a google egyszer letilt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény