NÉ buci, szénhidrát csökkentett

Olyan kenyérre vágytam, ami színre és állagra is olyan mint egy átlagos kenyér, hogy a család is örömmel fogyassza, ne tudjanak belekötni se a színébe, se az ízébe.:)

Így született...


Hozzávalók:
7 dkg DW 50% liszt
4,8 dkg Tápióka keményítő (low carb)
10 g sütőpor
5 tojás
3 evk. víz
1/2 tk. só
1 tk. ecet

Szóráshoz:
1 evk. lenmag
1/2 evk. szezámmag

Elkészítés:
A tojást felverjük, majd belekeverjük a sót, vizet, liszteket, végén a sütőport és az ecetet. Addig keverjük, hogy habos legyen, majd pár percig pihentetjük. Nokedli állagú tésztát kapunk. A formát sütőpapírral kibéleljük, vagy szilikon formába beleöntjük a masszát, tetejét megszórjuk a magokkal. 180 fokos sütőben (előmelegített) 40 percig sütjük. 




Összesen: 809 kcal/75 ch/ 48 fehérje
10 dkg buci: 237 kcal/21,9 ch/ 14 fehérje

Nagyon jó értékeke születtek. A szénhidrát tartalom, a sima zsemle vagy akár a tönköly/teljeskiörlésű kenyerek értékének, a fele lett.
A bucim egyébként 34 dkg, pár napig elég lesz.:)

Kisokos!!!!
Tápióka keményítőről tudni érdemes:
"A növény gyökeréből kivont lisztet tápiókának nevezik, ebből kapjuk a keményítőt. A lisztből különleges eljárással nyerik a keményítőt, nem csak egyszerűen ledarálják. Az eljárás során a gumókat alaposan megmossák, pépesítik, majd kiválasztják a folyadékot. Az így kapott keményítő olyan alternatív megoldást jelenthet, amelyet bátran használhatunk háztartásunkban a hagyományos búzaliszt helyettesítésére, kiegészítésére. Ajánlatos más maglisztekkel keverve alkalmazni. Hozzáadott prebiotikus rosttartalma miatt a Nature Cookta Low Carb tápióka keményítő nagy százaléka nem szívódik fel a szervezetben, így a vércukorszintet sem emeli meg. Rostokban nagyon gazdag, de a felszívódó szénhidráttartalma rendkívül alacsony. A konyhában leginkább süteményekhez – édesekhez és sósakhoz egyaránt – ajánljuk, hiszen maglisztekhez keverve kitűnő állagú kenyerek készíthetők belőle. Különböző arányokban keverhetjük össze őket, és mindegyikkel más és más állagot érhetünk el. Ha 1:1 arányban keverünk tápióka keményítőt valamilyen magliszthez, jobb állagú süteményeket tudunk készíteni, melynek szénhidrát tartalma is csökken, és fitátsav tartalma is alacsony marad. Maglisztek, normál tápióka keményítő, és low-carb tápióka 1:1:1 arányú összekeveréséből kapjuk a legjobb állagú süteményeket, melyek ugyancsak alacsony szénhidrát tartalommal rendelkeznek. Nagy előnye, hogy nem csomósodik, nagyszerű állagot alkot az eredeti étellel elegyedve."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény