Tejallergia és laktózérzékenység

Pontosan ma egy hete elhagytam a tejtermékeket, tejet és minden tejszármazékot tartalmazó ételt.

0-ás vércsoportú vagyok, alapból tudtam, hogy nem tesznek nekem kimondottan jót a tejtermékek, de szerettem, jól esett. Viszont egyre több panaszom lett, puffadás, szélgörcs, hasfájás. Tovább gyakran éreztem kimerültnek magam, sokat tudtam volna aludni és gyakran fájt a fejem.

Tanácsolták próbáljam ki, hogy elhagyom a tejet és a tejtermékeket egy időre. Ismerőseim körében bevált. Sokat sportolok, kicsit megijedtem mivel pótolom a fehérjét, de eddig hússal és tojással, magokkal úgy érzem sikerül.:) Ráadásul nem is hiányoznak annyira, amint hittem.

Adok a szervezetemnek 3 hónapot, nagyon kíváncsi vagyok (megfigyelem magam), mi fog történni, remélem rendbe jövök. Egy hét után, amit biztosan érzek, hogy nem puffadok, és nem fáj a fejem. Ez a kettő egyértelműen pozitív szerintem. Aludni még mindig tudnék napi 10 órákat, de remélem ez is javulni fog.

Most szakmailag nézzük meg ez a dolgot:

A laktóz intolerancia jellegzetes tünetei A tejcukorra érzékeny betegek esetében a leggyakoribb tünetek: a robbanásszerű, gyakori vizes hasmenés, haspuffadás, szélgörcs. A laktóz-intolerancia felismerését nehezíti, hogy a tünetek kialakulása nem mindig mutat közvetlen összefüggést a tejfogyasztással. Óvodás és iskoláskorú gyermekek esetében görcsös köldöktáji fájdalom, lesápadás, kellemetlen szájszag lehet a panasz.

 A tej, étkezésünk egyik értékes eleme. Számos előnyös tulajdonsága ellenére a tej fogyasztása tejre érzékeny egyéneknél panaszt okozhat. Mennyiségében és minőségében is két olyan jelentős összetevője van a tejnek, mint a fehérje- és a tejcukor, melyek betegségi tüneteket válthatnak ki. A tejfehérje, és a tejcukor hasznosítása a szervezet számára különböző módon történik. A fehérjék bontásában az emésztőenzimek játszanak szerepet. Ha a fehérjék bontása nem megfelelő, és a bél immunrendszere fokozott érzékenységet mutat, a tejfehérjék a bélen keresztül átjutva az egész szervezetre kiható immunválaszt, allergiás reakciót váltanak ki. Ez a tejallergia. A tejben jelentős mennyiségben jelenlevő laktóz két cukor molekulából, glukózból és galaktózból áll.

A laktóz bontását a vékonybél bolyhain található finom szerkezetben, a kefeszegélyben található laktáz enzim végzi. A tünetek és a panaszok oka, hogy a táplálékok enzimatikus bontása nem történik meg. A tejcukor érzékenységet tehát a szervezetben lévő tejcukor bontását végző enzim (laktáz) hiánya vagy csökkent mennyisége okozza. A laktóz intolerancia genetikusan meghatározott kórkép. Úgy tűnik, hogy a laktóz bontó képesség főként azoknál a felnőtteknél marad meg, ahol ezeréves hagyománya van a tejfogyasztásnak. A teljes laktáz hiány rendkívül ritka veleszületett rendellenesség (prímér laktóz-intolerancia). A laktáz csökkent működése esetében mindig van működő enzim is, így feltételezhető egy bizonyos mennyiségű tejcukor fogyasztása panaszok nélkül. Ez a szekundér laktóz-intolerancia, ami abban az esetben jön létre, ha a laktáz enzim működése elégtelenné válik, vagy megszűnik valamilyen bélbetegség vagy genetikai adottság miatt.

 A tejcukor érzékenységet több módon is lehet kezelni. A tejtermékek fogyasztásának elkerülése lehet az egyik legegyszerűbb megoldás. Azonban ebben az esetben fontos pótolni mindazokat a tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek nagy mennyiségben találhatók meg a tejben: kalcium, B-vitaminok, magnézium, cink, kálium, folsav és természetesen a fehérje. Ma már szinte bárhol megvásárolhatók laktózmentes készítmények (tej, joghurt, tejföl, sajt). A tejcukrot tartalmazó élelmiszerek kiiktatásával a probléma is megoldódik. Tejcukrot azonban tartalmazhatnak húskészítmények, sütemények, fagylaltok és természetesen az édességek is. Amennyiben a panaszok ennek ellenére megmaradnak, úgy gyanakodni lehet tejfehérje allergiára is.

 A tejallergiára a legbiztosabb megoldás a tej- és tejtermékek elkerülése, illetve mindazon készítményeké, amelyek tejfehérjét tartalmaznak. A tej pótlására azonban napjainkban számos növényből állítanak elő tejhelyettesítő italokat és élelmiszereket. Rizsből, szójából, zabból vagy akár tönkölybúzából tejpótló italok, tejszínek, tejszínhabok, növényi sajtok és édességek is beszerezhetők. 

És akkor, ha már beszéltünk a vércsoportról, beírom azt is...nekem 0RH+ (mindenki megtalálja a neten a neki megfelelőt!)

A „0”-s vércsoportúak jelmezői: „A vadász”

• húsevő
• erős immunrendszer
• néha túlzottan is aktív immunrendszer
• rosszul alkalmazkodik az étrendi és egyéb környezeti változásokhoz
• intenzív fizikai aktivitás mellett jól bírja a stresszt
• hatékony metabolizmusa révén sovány, mégis energikus marad

Ajánlott és kerülendő élelmiszerek:


Húsok:
0 vércsoport
Sovány marhahúst, bárányt, pulykát, csirkét és halat is olyan gyakran ehet, amilyen gyakran csak kívánja, ellenben az adagok nagyságával vigyáznia kell. Egyszerre 180 grammnál nagyobb mennyiséget ne fogyasszon! A 0 vércsoportúak hatékonyan meg tudják emészteni a húst, mert magas a gyomorsavszintjük, de vigyázniuk kell az egyensúlyra, húsok és zöldségek - gyümölcsök tekintetében, hogy elkerülhető legyen a túlzott savtermelés és kikristályosodás.
Jótékony hatásúak: marhahús, bölényhús, szív, bárányhús, máj, birkahús, borjúhús, vadhús Semleges hatásúak: csirke, fácán, kacsa, fogoly, fürj, nyúl, pulyka Kerülendők: disznóhús, szalonna, liba, sonka

Halak:
0 vércsoport
Jótékony hatásúak:tőkehal, laposhal, makréla, csuka, pisztráng, tokhal, lazac, szardínia, sügér, kardhal, nyelvhal

Semleges hatásúak: kagyló, tonhal, szardella, ponty, kagyló, tengeri rák, folyami rák, éti kagyló, osztriga, tengeri pisztráng, garnélarák, csiga, tintahal, angolna, lepényhal, vörös durbincs, béka, vitorláshal
Kerülendők: barracuda, törpeharcsa, kaviár, hering, füstölt lazac, polip

Tejtermékek, tojás
0 vércsoport
A 0-ás vércsoportúak számára nem ajánlottak a tejtermékek és a tojás fogyasztása, mert szerveztük nehezen dolgozza fel ezeket az anyagokat.

Semleges hatásúak: szójasajt, szójatej, vaj, feta sajt, kecskesajt, Mozzarella

Kerülendők: kék sajt, brie, camembert, író, Cheddar, túró, Edami, ementáli, kecsketej, Gouda, parmezán, Ricotta, teljes tej, zsírtalan tej, minden fajta joghurt

Olajok, zsírok:
0 vércsoport
Jótékony hatásúak: lenmagolaj, olívaolaj

Semleges hatásúak: szezámolaj, tőkehalmáj olaj, canola olaj

Kerülendők: kukorica olaj, gyapotmag olaj, földimogyoró olaj, pórsáfrány olaj

Magvak:

Jótékony hatásúak: tökmag, dió
0 vércsoport
 Semleges hatásúak: mandula, gesztenye, mogyoró, pekándió, fenyőmag, szezámmag, napraforgómag
Kerülendők: kesudió, földimogyoró, pisztácia, mák, licsimag

Hüvelyesek:

Jótékony hatásúak: aduke bab, azuki bab, pinto bab, fekete szemű borsó
0 vércsoport
Semleges hatásúak: lóbab, zöldbab, vörös szójabab, fehér bab, zöldborsó, hüvelyes borsó, fekete bab, vörös bab
Kerülendők: száraz fehérbab, házi lencse, vörös lencse, zöld lencse, veteménybab, Tamarindusz bab

Gabonafélék, kenyérfélék, száraztészták:

A 0-s vércsoportúak nem jól tűrik a teljes kiőrlésű gabonaféléket, ezért ezeket teljesen ki kell hagyni az étrendjükből. A búzából készült ételek a legfőbb bűnösök ezen vércsoportúaknál az elhízásban. A búzacsírában található glutének zavarják az emésztési folyamataikat.

0 vércsoport
Semleges hatásúak: amaránt, árpa, árpaliszt, hajdina, köles, rizskorpa, rizsliszt, puffasztott rizs, tönkölybúza, tönköly kenyér, barna rizskenyér, szójaliszt kenyér, gluténmentes kenyér, rozskenyér, basmati rizs, fehér rizs, barna rizs, rozsliszt, hajdinakása
Kerülendők: kukoricapehely, hétmagos gabona, kukoricaliszt, zabkorpa, zabliszt, búzakorpa, búzacsíra, fehér baget, durumbúza, macesz, teljes kiőrlésű búzakenyér, búzakorpa sütemények, bulgur búzaliszt, kuszkuszliszt, gluténliszt, graham liszt, zabliszt, búzadara tészta, fehér liszt.

Zöldségek:
0 vércsoport
Jótékony hatásúak: articsóka, brokkoli, cikória, petrezselyem, fehérrépa, póréhagyma, gyermekláncfű, fokhagyma, kelkáposzta, piros paprika, édesburgonya, karalábé, vöröshagyma, spenót, mángold, paszternák, tök.
Semleges hatásúak: spárga, bambuszhajtások, sárgarépa, zeller, koriander, uborka, Jalapeno paprika, kapor, endívia, zöld olajbogyó, zöldpaprika, vízitorma, radicchio saláta, retek, paradicsom, gesztenye, cukkíni, gyömbér.
Kerülendők: avokádó, kínai káposzta, vöröskáposzta, fehér káposzta, karfiol, kukorica, padlizsán, gomba, mustár, fekete olajbogyó, kelbimbó, fehér burgonya, lucernahajtások.

Gyümölcsök:
0 vércsoport
Jótékony hatásúak: friss- és szárított füge, aszalt szilva, szilva
Semleges hatásúak: alma, sárgabarack, banán, áfonya, cseresznye, fekete ribizli, datolya, fekete bodza, egres, grapefruit, szőlő, kiwi, citrom, lime, mangó, görögdinnye, nektarin, papaya, őszibarack, körte, ananász, gránátalma, málna.
Kerülendők: földi szeder, kókusz, sárgadinnye, narancs, rebarbara, eper, mandarin

Fűszerek/ízesítők:
0 vércsoport
Jótékony hatásúak: petrezselyem, kurkuma, cayenne bors, alga, tengeri hínár
Semleges hatásúak: kapor, fokhagyma, bazsalikom, babérlevél, szemes bors, borsmenta, rozmaring, metélőhagyma, szegfűszeg, koriander, kömény, fodormenta, tárkonya, kakukkfű, paprika, agar, szegfűbors, ánizs, zselatin, méz, fehér cukor, barna cukor, juharszirup, barnarizs szirup, szójaszósz, tamari, csokoládé, almalekvár, dzsem (az ajánlott gyümölcsökből), majonéz, mustár, Worchester szósz.
Kerülendők: kapribogyó, fahéj, fehérbors, őrölt feketebors, szerecsendió, kukoricakeményítő, kukoricaszirup, vanília, alma-, balzsam- és borecet, ketchup, kóser savanyúság, fanyar savanyúság.

Gyógyteák:

0 vércsoport
Jótékony hatásúak: tyúkhúr, gyermekláncfű, görögszéna, gyömbér, komló, hárs, eperfa, borsmenta, csipkebogyó
Semleges hatásúak: kamilla, galagonya, pemetefű, málnalevél, bodza, zsálya, fodormenta, kakukkfű, macskagyökér, ginzeng, zöld tea, cickafark
Kerülendők: lucerna, aloe, bojtorján, echinacea, vörös lóhere, orbáncfű, eperlevél

Italok:
0 vércsoport
Jótékony hatásúak: szódavíz
Semleges hatásúak: sör, zöld tea, vörösbor, fehérbor
Kerülendők: presszó kávé, kóla, diétás üdítő, egyéb üdítő, fekete tea, koffeinmentes tea, tömény szeszesital

Bizony a glutén is...egy időre azt is száműztem, arról legközelebb írok. Remélem segítettem.:)

Forrás: vitaminstation, bioliget, webdoktor

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény