Egy kicsit a táplálkozásról…🍽

Vannak olyan táplálkozási tényezők, amikről már írtam nektek. Volt már szó a  szénhidrátokról, fehérjékről, zsírokról. Amivel most kiegészíteném, azok a következők!


🔹A szénhidrát kell!!! Fontos, nem kell félni tőle, csak megfelelően megválogatni. Ezt is mondtam már nektek, de ennek a többszöri leírása soha nem baj. Hiszen sokan úgy próbálnak fogyni, hogy a szénhidrátot teljesen mellőzik. Nem szabad! 

Nem csak szénhidrát vezet ugyanis elhízáshoz, a sok zsír és sok fehérje fogyasztás, ezek felhalmozódása is vezethet hozzá!!! “A mérték mindig értek!!!”

🔺A megfelelő fehérje is nagyon fontos. Ha túl kevés fehérjét fogyasztunk az akar gyenge immunrendszerhez is vezethet. Ha túl sokat az pedig veseproblémákhoz.

Mi a helyzet a fehérje shakekkel?
Hobbi sportolóként nem kötelező. De 1-1 étkezés kiváltására nyugodtan lehet alkalmazni vagy edzés után.

Mik a jó fehérje források?
Mindig a hús (csirke, pulyka, marha) hal és tojás jut eszünkbe első sorban, pedig a sárgaborsó, lencse, cottage cheese,  szója bab, mozzarella, búzacsíra, chia mag is nagyszerű választás lehet. 

🔸Nézzük a zsírokat
Rizikó lehet a szív és érrendszeri betegségek miatt, ezért érdemes a szűrővizsgálatokat (koleszterin stb) évente elvégezni. Én úgy gondolom nem csak e miatt, hanem alapvetően is. Én minden évben csináltatok egy teljes nagylabort, elmegyek nőgyógyászhoz és mammografiai vizsgálatra. Minden évben hosszú évek óta. Mert a prevenció a legfontosabb!

Visszatérve a zsírokhoz, itt nem a szalonna és a kolbászról beszélünk első sorban, hanem az olajos magvakról, avokádóról, növényi olyanokról.☝🏻

▫️Továbbá még egy fontos tényező, amit sokszor elfelejtünk vagy nem vesszük kellően komolyan: rostok

A rost nem más, mint növényi eredetű, emészthetetlen szénhidrát. 
Vízben oldódó: gyümölcs, zöldség
Vízben nem oldódó: tk. termékek, hüvelyesek
Napi 20-25g rostbevitel ajánlott 

Edzés előtt 1-2 órával érdemes fogyasztani. (Nehogy emészti problémákat okozzon közben)

Nagyon fontos a megfelelő rost fogyasztás, a daganatos betegség többsége is megelőzhető így. 

A rostok mellé nagyon fontos a megfelelő folyadék fogyasztás! A víz többek között fontos szerepet játszik a kiválasztásban, hőleadásban, oldószer is.👍🏻

Ezeket gondoltam még fontosnak leírni!!! Remélem tudtam segíteni nektek megint egy kicsit!❤️

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény