Karácsonyi ételek…és egyéb…

Mérleg nélkül az első amin észreveszed, hogy fogytál azok a ruháid…☝🏻 nagyon jól megmutatják…🤣 Nyugi nem így fogom hordani, csak a varrónőnek készítettem elő!🙏🏻


Hogy vagytok? Már nincs sok karácsonyig…konkrétan ez a hét. Mit szólnátok egy “karácsonyi ételek sorozathoz”…minden nap valami finom, de egészséges (nem feltétlenül diétás) étellel jövök nektek!🙏🏻

Ma egy kis bevezetés…

Nem hiányozhat az ünnepi asztalról a lencse, káposzta, a halászlé, a pulyka. Ezen ételek alapanyagai nem hízlalnak, sőt, kifejezetten egészségesek.

A káposzta egyik legegészségesebb és legolcsóbb zöldségünk: magas az A-, a C, a B1-, valamint E-vitamin tartalma, igen jó magnézium, kálium, foszfor és omega-3 zsírsav forrás.


A lencse, a bab, a borsó fogyasztása is szokás karácsonykor. Mindegyik nagyon egészséges: a bab- és lencsefélék tele vannak fehérjével, B-vitaminnal, kalciummal, és mivel melegítenek, energiát is adnak.


A húsok közül a hal az egyik leghasznosabb – de gazdag fűszerezés nélkül. A halféléket kedvező energia- és zsír-, illetve átlagosan 15-20%-os fehérjetartalmuk miatt a fogyókúrás étrendekbe is ajánlani szokták. Zsírosabbnak számít a harcsa, a ponty, a tonhal, makréla, lazac és hering, szárazabb húsúak viszont a süllő, a fehér busa, az amur, a tőkehal vagy a hekk.


Húsok közül a pulyka is jó választás, hiszen kiváló fehérjeforrás, viszont alacsony a zsírtartalma, főként, ha lehúzzuk a bőrét. Javasolt az egészben sült pulyka helyett pulykacombokat készíteni, és zsiradék nélkül megsütni.


Forrás: egészségkalauz

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény