Rostok…

Tudom, egy hét múlva karácsony…de addig még oda tudunk figyelni a rostbevitelre, ami nagyon nagyon fontos.💙


A magas rosttartalmú gyümölcsök közé tartozik az áfonya, az ananász, a citrom, az eper, a grépfrút, a málna, a mandarin, a mangó, a papaya, a sárgadinnye, a barack, a szeder, a cseresznye, a szőlő, a kivi, a narancs. A szilva például jól ismert székrekedés elleni szer, aszalt vagy friss formában is jótékony hatással van a belekre


Zöldségek közül magas rosttartalma miatt kiemelhető: a brokkoli, a zeller, a céklafélék, a cikória, a fehérrépa, az erős paprika, a káposzta, a fejes saláta, a fokhagyma, a karfiol, a paradicsom, a póréhagyma, a retek, a sárgarépa, a spárga, az uborka, a zöldbab, a kelbimbó, a petrezselyemlevél. A spenót kifejezetten jó székrekedés elleni zöldség. Magnéziumban is gazdag, amely az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet számára. Ugyanakkor a székrekedés ellen ható, ajánlott élelmiszerek közé tartoznak még a tejtermékek, a méz, a savanyú káposzta és a mogyoró is. A szénhidrátok közül érdemes teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket választani.


Lehetőleg mellőzzük a fogó hatású élelmiszereket, például a banánt, az almát, a csokoládét, valamint a túlzott fehér kenyér-, tészta-, hús- és rizsfogyasztást, illetve a bélfalat ingerlő zsíros, fűszeres, hagymás ételeket. A túlzott sóbevitel fokozza a visszerek duzzanatát, ezért érdemes kerülni, de a kávé, az alkohol és az üdítőitalok is csak mértékkel fogyaszthatóak.


  1. Reggeli: Öt evőkanál zabpehely - ami, ha olajos magvakat és gyümölcsöt is adsz az elkészült kásához, elegendő a reggelihez -, 4 gramm rostot tartalmaz. 
  2. Egy teáskanál lenmag körülbelül 3 gramm, mely 1 gramm rostot tartalmaz. Add a reggeli zabkásádhoz vagy a tízóraira fogyasztott joghurthoz! A lenmag magas rosttartalommal bír.
  3. A zöldborsót fogyaszthatod nyersen vagy akár főzelékben -  ebben az esetben lisztmentesen, önmagával sűrítve készítsd -, illetve adhatnod rizshez is. Egy marék - körülbelül 30 gramm - zöldborsó 2 gramm rostot tartalmaz.
  4. Ha hajlandó vagy a szokásos krumpli-fehér rizs köreten egy kicsit variálni, és beiktatni étrendedbe a barna rizst, sokat tettél a székrekedés ellen. 200 gramm főtt barna rizs - amely körülbelül egy adag köretnek felel meg - 4 gramm rostot tartalmaz.
  5. Egy zacskó puffasztott búza mindig legyen az íróasztal fiókodban. Ha nincs kéznél más, ideális tízórai lehet - gyümölccsel vagy egy csésze tejes kávéval. Három szelet puffasztott búza körülbelül 5 gramm rostot tartalmaz.
  6. Érdemes átállnod a fehér kenyérről a teljes kiőrlésű változatra. Egy szelet - körülbelül 70 gramm - teljes kiőrlésű kenyér 8 gramm rostot tartalmaz. Ha vacsorára ebből készítesz szendvicset, érdemes még sok-sok idényzöldséget is tenned rá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény