Fitten és csinosan a terhesség alatt is!


Mely sportágak valók várandósoknak is?

A kitartást igénylő sportágak, mint a kocogás, a séta, a túrázás 2000 m-es magasságig (2500 méter felett a magzat oxigénellátása már nem megfelelő), a kényelmes, laza kerékpározás, a torna, a könnyed aerobik, a sífutás, a golf, a jóga és az úszás.


Mennyire tornázzanak intenzíven a leendő édesanyák?


A kezdők eleinte hetente egyszer-kétszer 20 percet sportoljanak, ha pedig már javult a kondíciójuk, heti 3-4szer 45 perc sem megterhelő. Csak addig tornázz, amíg jól érzed magad, és nem fulladsz ki nagyon. Míg a pulzusod nem haladja meg a percenkénti 130-at, addig nem veszed igénybe túlzottan magad. Alapszabály: minden rendben van addig, míg sport közben megerőltetés nélkül, kellemesen tudsz beszélgetni valakivel.


Miért ajánlják a terheseknek a mozgást, amikor sokkal nehezebb pocakkal sportolni?


Ennek több oka is van: a sport erősíti a szívet és az ereket, ezzel csökkenti a trombózis kialakulásának kockázatát. Ezenkívül a mozgás megelőzi a terhességi cukorbetegséget. A sportos várandósok medencefenék-, hát- és hasizomzata lényegesen terhelhetőbb, és tudatosabban képesek megfeszíteni és ellazítani az izmaikat. Sokkal elviselhetőbbek lesznek a szülési fájások. Ráadásul, ha a szervezet hozzászokik a megerőltetéshez, jobban tolerálja majd a szülés utáni hormonszintesést, s könnyebb lesz megszokni az álmatlan éjszakákat és az életritmus megváltozását is.


Igaz, hogy különösen nagy a sérülésveszély?


Igen, mert a terhességi hormonok rugalmasabbá és puhábbá teszik a kötőszöveteket, az izmokat és az inakat, hogy a szülésnél ki tudjon tágulni a szülőcsatorna. Ezért vesztenek a stabilitásukból a végtagok a terhesség második felétől. Kerülni kell tehát a várandósoknak a hirtelen mozdulatokat, és ajánlatos jól kibélelt, védő sportcipőt viselni.


Az úszás nagyszerű sport a várandósok számára. De mi a helyzet a fertőzésveszéllyel?


Mivel a nyilvános uszodák és strandok vízminőségét folyamatosan ellenőrzik, az úszás- vagy a vízi aerobik-edzéseken nincs komoly fertőzésveszély. A meleg pezsgőfürdőket és nedves padokat viszont érdemes elkerülni, azokon ugyanis sok lehet a baktérium.


Igaz, hogy a várandósok nem is gondolhatnak a lovaglásra?


Normális, problémamentes terhesség esetén szabad lovagolni. Főként a terhesség korai szakaszában, amikor a méh jobban védett, mert ilyenkor az erős gátizmok kiegyenlítik a ló mozgását. De kockázat mindenképpen van: még a legokosabb ló is levetheti a hátáról a lovasát – ennek pedig súlyos következményei lehetnek a magzat számára. Mivel a pocakosoknak ajánlatos elkerülniük az eséseket és a lökéseket, le kell mondaniuk a dimbes-dombos terepen való kerékpározásról, a fal- és sziklamászásról, a síelésről és a snowboardozásról, a görkorcsolyázásról, a csapat-, a verseny- és a küzdősportokról, ezeket csak a szülés után szabad tovább űzniük.


Minden jógaváltozat ajánlható a kismamáknak?


A nagy erőkifejtést igénylő és a hason fekvésből hátrahajlásos gyakorlatokon kívül minden jógaválfaj ajánlott. De főleg a kismamajóga-kurzusok.


Abba kell hagyni a fitneszstúdióban végzett edzéseket is?


Nem, ha az edződ tudja, hogy terhes vagy. Így hozzád igazíthatja a gyakorlatokat. És azt is tudja például, hogy a negyedik hónaptól kezdve már nem szabad hanyattfekvő gyakorlatokat végezned. A megerőltetés és a méh súlya károsan befolyásolhatja a véráramlást a hasi aortában. Részt vehetsz azonban kismamatornán vagy -jógakurzuson. Az itt elvégzendő gyakorlatokat kifejezetten a kismamák igényeihez igazították.


Rózsás arc vagy szennyezett bőr – miért reagál annyira különbözőképpen a bőr?


A megemelkedett ösztrogénszint mindenkinél mást és mást idéz elő: van, aki elkezd vizesedni, mert a szervezete visszatartja a vizet, ezáltal eltűnnek az apró ráncok, az arc teltebbnek és rózsásabbnak látszik. Mivel most jobb a bőr vérellátottsága, sok kismamának kevesebb a pattanása, sokkal tisztább a bőre. „Valósággal kivirul”, szokták erre mondani. Ám a magas hormonszint másoknál erősebb faggyú- és izzadságmirigy-működést eredményez, ami pattanásokat és mitesszereket jelenthet. Azoknál, akik eddig is hajlamosak voltak a pattanásosságra, sajnos általában csak romlik a helyzet. Kis vigasz: az első trimeszter után már jobban megbirkózik a szervezet a nagy hormonmennyiséggel.


Miért jelennek meg hirtelen pigmentfoltok az arcon?


Az agyban lévő tobozmirigy most több MSH-t (melanocitákat stimuláló hormon) termel. Ez festi a mellbimbót, az anyajegyeket és a szeplőket sötétebbre. De emiatt gyakran sötét foltok jelennek meg a száj és a szem körül. Ha te is hajlamos vagy erre, kerüld a kiadós napozásokat, vagy krémezd be magad a nyaralás alatt ultramagas fényvédő faktorú (50+) naptejjel. Nyáron még otthon is védd az arcodat magas fényvédő faktorú (legalább 15) nappali krémmel. Várandósok számára is nagyon jó az ásványi szűrővel (mikropigmentek) ellátott krémek. Ha már megjelentek a pigmentfoltok, speciális krémmel lehet kezelni.


Még soha nem volt ilyen telt és erős a hajam. Szükség van ennek ellenére speciális ápolásra?


A nők haja nagyjából tíz százelékkal lesz teltebb a terhesség alatt – ez is az ösztrogén hormonnak köszönhető. Ez viszont azt is jelenti, hogy a roncsolódott hajszálak sokkal tovább maradnak a fejbőrben. A pakolások és az ápoló termékcsaládok visszaadják a haj csillogását. A terhesség után sokkal erőteljesebben hullik a haj, míg újra helyre nem áll a rend, legkésőbb a szoptatás után.


Miért lesz zsírosabb a haja néhány kismamának?


A magas ösztrogénszint miatt megnövekszik a faggyútermelés, ettől pedig zsírosabb lesz a haj. Ebben az esetben egyszerűen csak gyakrabban kell hajat mosni, nem szabad szárítani, mert az stimulálja a faggyúmirigyeket. Ha lehet, ne használj olyan termékeket, amelyek megnehezítik a hajszálakat (a balzsamot például csak a hajszálakra kend, hagyd ki a haj tövét, majd alaposan öblítsd le).


Veszélytelen a magzatra a hajfestés?


Eddig semmi sem utalt arra, hogy a hajfesték vagy a dauer – kis mennyiségű – hatóanyagai ártalmasak lennének a születendő babára vagy az anyára. Még a terhes fodrászok is használják ezeket az anyagokat. Ha ennek ellenére aggódsz, akkor csak szőkíttesd a hajad, de ne festesd be – a legkritikusabbak ugyanis a színpigmentek. A hajszínedet pedig melírral puhítsd, mely a hajtő előtt öt miliméterrel ér véget, és alig kerül kapcsolatba a fejbőrrel.


Meg lehet előzni a terhességi csíkokat?


Sajnos hajlam kérdése, hogy a nőnek striás lesz-e a hasa, a combja, a melle, a csípője vagy a feneke. A várandós nők nagyjából 70%-ánál alakulnak ki terhességi csíkok. A még feszesebb kötőszövetek miatt a fiatalabb nők hasán, combján hamarabb alakulnak ki repedések, míg a 35 évesnél idősebb hölgyek bőre jobban elviseli a bőr nyúlását. A 13. hét után érdemes csipkedő masszázst alkalmazni: naponta kétszer a hüvelyk- és mutatóujj közé kell venni a bőrt, kicsit megemelni, megcsavarni, majd leengedni. A szeméremcsont környéki részt ki kell hagyni, ott ugyanis kontrakciókat (méhösszehúzódást) válthat ki a masszázs. A csipkedés hatására puhább lesz a bőr, így sokkal jobban meg tud nyúlni. A masszázshoz használhatsz olajat. Aki túlságosan csúszósnak találja, az a masszázs után egyszerűen törölje le.


Mi helyettesítheti a csipkedő masszázst?


A száraz kefével vagy az ujjbeggyel végzett masszázs serkenti a bőr vérellátottságát, erősíti a bőrt. Ez a terhesség alatt különösen hasznos, ha a has annyira feszes, hogy a bőrt alig lehet megfogni. A masszázsolajos vagy -tejes masszírozás hatására rugalmasabb lesz a bőr. Jó hatása van az E-vitaminnal dúsított jojoba-, a búzacsíra-, a mandula- vagy a napraforgóolajnak. Egy újabb kutatás szerint a tigrisfűkivonat segít megelőzni a striák kialakulását.


Lehet még valamit tenni, ha már megjelentek a striák?


A terhességi csíkokat úgy kell elképzelni, mint egy túlfeszített gumiszalagot, melyben már elszakadtak a rostok – tökéletesen nem lehet helyreállítani. Azonnali, például A-vitaminos vagy gyümölcssavas kezelés nem jöhet szóba a várandósok számára: az A-vitamin sav károsítja a magzatot, a szalicilsavak pedig fájásokat okozhatnak. A lézerimpulzusos kezeléssel, ami összeforrasztja és halványítja a repedéseket, szintén ajánlatos várni a szülés utánig. Ezzel szemben azonnal használhatsz krémeket, amelyek gyorsabban meggyógyítják a nemrég kialakult striákat.


Hogyan maradhat szép a dekoltázs?


A hideg zuhany felpörgeti a bőr vérellátását. Lágyabb módszer: hideg vizes kendővel dörzsöld le. Elengedhetetlen egy jól tartó, feszes melltartó (pl.: sport melltartó). A dekoltázsodtól se sajnáld a hatóanyagban gazdag krémeket, amelyek többek között természetes olajokat és nőszirom- vagy tigrisfűkivonatot, valamint E-vitamint tartalmaznak.


Van tornagyakorlat, amelytől szép lesz a mell?


Igen, ráadásul nagyon egyszerű: emeld fel a karod vállmagasságba, tedd össze a tenyeredet a mellkasod előtt, és nyomd össze olyan erősen, ahogy csak tudod. Tartsd a feszítést körülbelül harminc másodpercig, majd lazíts. Naponta tízszer.


Meg kell keményíteni a mellbimbót a szoptatáshoz?


Nem! A kefével vagy szivaccsal dörzsölés hatására gyakran apró repedések maradnak a mellbimbón, melyekben megtelepedhetnek a baktériumok. Ennek következtében pedig fájdalmas mellbimbógyulladás alakulhat ki. De nem tanácsos a zsályatinktúra, a citromlé és a gyümölcsecetes borogatás sem, ezek az anyagok ugyanis szétrombolják a bőr természetes savköpenyét. Itt a kevesebb a több: hagyjuk a mellbimbót megszáradni a szabad levegőn, és ne krémezzük be!


Van gyors segítség, ha viszket és feszül a has?


A hatodik hónaptól normális, ha feszít és viszket a bőr. A vakarás helyett kend be inkább testápolóval (tipp: a táskádba tegyél egy kis üvegcsében). Komoly panaszok esetén az orvos ír fel krémet.


(nana.hu)

Megjegyzések

  1. Szia Nonókám!
    Először is kellemes hétvégét szeretnék kívánni az egész családnak. Lehet egy kérésem?
    Szeretem volna olvasgatni a lányokat a fogyi blogon, regisztráltam is, meg is kaptam az ideiglenes jelszót, de nem tudok bejelentkezni mindig kidob hogy hibás.
    nem értem miért kér tőlem valami Admin e-mail címet meg jelszót.Ne haragudj hogy terhelek. Köszi puszi lazsuci.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Zabfelfújt, vagyis Zabkoch Nonó módra.:)

Pizza tészta recept

Kefires-epres kevert sütemény