2012. szeptember 6., csütörtök

Cukor kontra természetes és meterséges édesítők!

Hát bizony, erről mindenkinek megvan a maga véleménye...
mindenkinek más és más.:)

Sokszor kérdezik tőlem, nem rákkeltő-e a mesterséges édesítőszer, nem jobb-e akkor már inkább a cukorból, de kevesebb???

Mindig azt írom, a cukornál nagyobb méreg nincs. A rák beteg embereket is először a cukorról veszik le, vagyis nem szabad cukort fogyasztaniuk, mert a rákos sejteket tovább növeli állítólag...

Én, azt mondtam mindig, hogy mindent lehet módjával, de inkább mesterséges édesítőszer, mint cukor. Persze ebből sem iszunk, eszünk meg naponta több dl-t vagy kilót. Lehet adni a gyereknek is, persze ezt is módjával. Bár én Aminak inkább a xilitet szoktam, hiszek a természetes édesítőszerek jótékony hatásában, pl. fogszuvasodás ellen jó, stb.:)

Hozzáteszem, nálunk nincs tiltólistás élelmiszer, mi is eszünk csokit, vaníliás karikát, túrórudit, de van itthon Update puding, cukormentes csoki és ha sütök mindig xilittel teszem azt. A mérték érték!:)

Hogy jutott ma eszembe? Dietetikusunk, Szilvi írt ma erről pár sort Cininek (itt jelezném nagyon jó szakembernek tarom Szilvit, már most sokat tanultam tőle) melyben szó volt az édesítőszerekről:

"....ugyanígy a folyékony mesterséges édesítőszerrel. Nem Xilit és nem nyírfacukor, nem fruktóz, azokkal süteményt fogunk sütni. Most ezek felesleges energiabevitelt jelentenének. A mesterséges édesítőszerektől nem kell tartanod, csak a média és a cukoripari egyesülések húzzák le, nem bizonyított a rákkeltő hatásuk."

Fontos, jegyezzük meg!:))

3 megjegyzés:

  1. De már vannak olyan természetes édesítők, amik nulla kalóriásak, akkor miért nem azt? (jó az ára...)

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom, az eritritol természetes és nullkalóriás, nem lenne érdemes megfontolni?

    VálaszTörlés